Zgrada Opcine

Sjednica Općinskog vijeća Blato održana je 31. ožujka 2005. godine u vijećnici Općine Blato pod predsjedanjem gđe. Katije Favro.  Nakon vijećničkih pitanja koja su se uglavnom odnosila na komunalno uređenje Blata i okolnih uvala, rješavanje problema nedostatka parkirnih mjesta u centru Blatu, te regulaciji prometa za vrijeme blagdanskih procesija, vijećnici Općinskog vijeća Blato nastavili su  raspravu po obimnom dnevnom redu 43. sjednice Općinskog vijeća.

Jednoglasno je prihvaćen Godišnji obračun proračuna općine Blato za 2004. godinu u visini 21 365 169, 00 kuna.
Jednoglasno je prihvaćeno i Izvješće o realizaciji programa Gospodarskog razvitka Općine Blato za čije je poticajne mjere u 2004. godini iz Općinskog proračuna izdvojeno '.315.989. kuna.
Većinom glasova prihvaćeno je Izvješće o realizaciji programa kapitalnih infrastrukturnih ulaganja Općine Blato u kojem su sve investicije koje je Općina Blato započela ili realizirala iz vlastitih izvora ili u suradnji sa nadležnim ministarstvima u protekloj godini. Među navedenim investicijama najznačajnija je svakako dovršetak izgradnje Doma umirovljenika, Projekt uređenja centra mjesta, realizacija Projekta poduzetničke zone Krtinja u kojoj je Općina Blato do sada otkupila oko 7000 m2 zemljišta, dovršetak uređenje potkrovlja školske zgrade, itd. 
Vijećnici su jednoglasno prihvatili i Izvješća o realizaciji programa iz resora društvenih djelatnosti i to: Izvješća o realizaciji Programa javnih potreba u kulturi, javnih potreba u odgoju i obrazovanju i Programa javnih potreba u sportu za područje općine Blato u 2004. godini za čiju je realizaciju u iz Općinskog proračuna ukupno izdvojeno'.387.462,00 kuna.
Za pomoć socijalno ugroženim građanima Blata sukladno mjerama Socijalnog programa Općine Blato u protekloj godini izdvojeno je  509.862 kune što je za 30.000 kuna više od plana.
U raspravi po Izvješću o naplati općinskih poreza, te Izvješću o naplati komunalne naknade, komunalnog doprinosa i komunalnog priključka, vijećnici Općinskog vijeća složili su se kako je potrebno provesti postupak prisilne naplate za sva nenaplaćena potraživanja kako bi bili u cijelosti naplaćeni, te istaknuli kako isti predstavljaju temelj za  financiranje prethodno prihvaćenih programe iz područja društvenih djelatnosti.
U drugom dijelu sjednice vijećnici su raspravljali o dodjeli javnih priznanja Općine Blato, tako je na prijedlog Odbora za društvene djelatnosti prihvaćen Zaključak o dodjeli  Zlatnog grba općine Blato kao pojedinačnog priznanja dr. Petru Milatu Staniću za  njegov doprinos u zdravstvenoj zaštiti Blata, te kao izraz poštovanja i zahvalnosti za životni put i djelo koje je posvetio svom Blatu.
Zlatni grb Općine Blato kao skupnog priznanja dodijeljen je «Domu za psihički bolesne odrasle osobe» u Blatu kao izraz zahvalnosti brojnim generacijama uposlenika koji svojim nesebičnim radom brinu o korisnicima Doma.
Srebrni grb Općine Blato dodijeljeno je učeničkoj tvrtci Korkyra Company d.d. kao skupno priznanje svim učenicima na postignutim rezultatima i doprinosu u predstavljanju Republike Hrvatske, a prije svega Blata i otoka Korčule.

Po prvi put vijećnici općinskog vijeća donijeli su Zaključak o dodjeli priznanja Počasni građanin Općine Blato  gosp. Vladimiru Šeksu, visokom državnom dužnosniku i predsjedniku Hrvatskog sabora kao zahvalnost za njegov doprinos u nastanku i razvoju samostalne  Hrvatske države, promicanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda, te doprinos u razvoju i napretku hrvatskih otoka, posebno otoka Korčule i Blata.
Javna priznanja Općine Blato biti će podijeljena na blagdan Svete Vincence nebeske zaštitnice Blata na svečanoj sjednici Općinskog vijeća 27. travnja 2005. godine.


Ispis