Od svog postanka, život i razvoj Blata temeljio se na proizvodnji vina, kao najznačajnijeg proizvoda te proizvodnji ulja, rogača i smokve te mahunarki i žitarica za vlastite potrebe itd.) Uz jaki razvoj poljoprivrede kroz stoljeća, u Blatu se otvaraju i brojne druge uslužne i zanatske djelatnosti i trgovina.

U periodu između dva svjetska rata dolazi do katasatrofalnog širenja filoksere, kad vinogradi masovno propadaju. Dolazi do teške ekonomske krize i Blato se suočava s masovnim egzodusom iseljavanja. Hranioci obitelji kao i cijele obitelji iseljavaju u treće zemlje, Južnu Ameriku i Australiju.

Obuzdavanjem filoksere, i znatno smanjenim brojem stanovništva, Blato ponovno staje na noge. Smanjuje (ali nikad posve ne prestaje) iseljavanje, razvija se industrijska proizvodnja, turizam sve više zauzima maha, poljoprivreda se obnavlja ali sporo.

U novije doba, a posebno od stjecanja nezavisnosti i prodora demokracije, u Blatu se osjećaju značajnije promjene. Utjecaji globalizacije ne mimoilaze niti Blato. Zatvara se tvornica konfekcije "Trikop", dok tvornica brodske opreme "RADEŽ" učvršćava svoju poziciju na globalnom svjetskom tržištu i čini kičmu razvoja Blata u poslijednjih 50 godina.
Od nekadašnje poljoprivredne zadruge, nastaje samostalno poduzeće za otkup, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda "Blato1902", i kontinuirano stvara uvjete za obnovu zapuštenih vinograda i maslinika, te kvalitetniju distribuciju i prodaju vina i maslinova ulja izvan otoka.

Glavni gospodarstveni subjekti u Blatu danas jesu:

  1. RADEŽ d.d. , poduzeće za proizvodnju brodske opreme i čeličnih konstrukcija
  2. BLATO1902 d.d. poduzeće za otkup, preradu i trgovinu poljoprivrednim proizvodima.
  3. Mali obrtnici (zanatske i druge uslužne djelatnosti udružene u Udruženje obrtnika)
  4. Individualna poljoprivredna proizvodnja vina i maslinova ulja
  5. Turizam (iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor, hoteli)
  6. Trgovina (trgovačke kuće i lanci)
  7. Vodovod Blato d.d.
  8. Eko d.o.o. Poduzeće za komunalne djelatnosti
  9. Škole, općina i druge državne institucije i uredi.

Ispis