Izlozba Oluja 2021

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Blatu se 4. kolovoza (srijeda) s početkom u 21:00 sat u maloj dvorani Doma kulture otvorila izložba Muzej Domovinskog rata Dubrovnik "Oluja 1995.-2020." .
Zbog epidemioloških mjera broj uzvanika na otvaranju bio je ograničen.

Program otvaranja vodila je ravnateljica Blatski fižuli ustanova u kulturi Ivana Sardelić, a o izložbi je govorila i otvorila je ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik Varina Jurica Turk.

Na izložbi je izložen veći broj dojmljivih dokumentarnih snimaka proslavljenih ratnih fotoreportera Matka Biljka, Božidara Vukičevića, Zvonimira Pandže i Mila Kovača, kao i onodobnih izdanja Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika, što je omogućila provedena digitalizacija i inventarizacija kojom je samo ove godine obuhvaćeno preko 10 000 predmeta iz muzejske Zbirke fotografija.
Ovom izložbom dokumentarna ratna fotografija iznova se potvrdila kao temelj naše vizualne memorije, visoko vrijedan muzejski predmet i prvorazredan povijesni izvor koji nam oživljava atmosferu i značaj povijesnih događanja. Izražena muzealnost koju posjeduje čini je nezamjenjivim izložbenim medijem koji uspješno ilustrira i dokumentira muzejsku stvarnost priređenih izložbi.

Izložbu „Oluja 1995.-2020.” čine dvije kronološke tematske cjeline.
U prvoj cjelini odabranim reportažnim fotografijama Matka Biljaka i Božidara Vukičevića, pratimo pobjedonosno napredovanje postrojbi Hrvatske vojske na području Sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina, dolazak predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana u Knin i svečano podizanje zastave na kninskoj tvrđavi.

U sklopu ove cjeline obrađena su dva važna povijesna događaja, svečani doček Vlaka slobode i 4. gardijske brigade na splitskoj Rivi nakon Oluje koja su simbolično potvrdila konačnu pobjedu i završetak rata.
Drugu cjelinu čine fotografije Zvonimira Pandže i Mile Kovača koji svjedoče o ratnim događanjima na dubrovačkom području u vrijeme Oluje. Prezentirane su i nove povijesne činjenice o zločinačkim napadima Hercegovačkog korpusa VRS na dubrovačko područje u kolovozu 1995. godine kao i značaju uspješne obrane juga Hrvatske za konačno slamanje velikosrpskih osvajačkih planova."

Izložba je otvorena do 20. kolovoza 2021. godine prema rasporedu rada Male dvorane Doma kulture; ponedjeljak - srijeda - petak 18:00-21:00 i utorak - četvrtak 09:00-12:00.

 


Ispis