Izlozba Hpm 2021

U maloj dvorani Doma kulture , 15. rujna održala se mobilna izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, „Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“. Domaćin izložbe bili su Blatski fižuli ustanova u kulturi, a izložbu su posjetili učenici Osnovne škole Blato, štićenici Doma Marija Petković Blato i ostali zainteresirani mještani. Sve posjetitelje s izložbom je upoznala muzejska savjetnica pedagog za geologiju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu Renata Brezinšćak koja je uz edukativna predavanja održala i različite radionice s djecom koja su posjetila izložbu. Uz Blato, izložba je gostovala i u Vela Luci te će u nastavku gostovati i u Korčuli i Orebiću.

Fotografijama i zanimljivim pričama izložba prikazuje život morskih kornjača i educira što učiniti ako uočimo ili pronađemo morsku kornjaču te kako možemo svi zajedno pomoći u njihovoj zaštiti.

Izložba je dio muzejskog europskog projekta o istraživanju i zaštiti morskih kornjača: „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije-Life Euroturtles“.

Radi se o projektu istraživanja i zaštite morskih kornjača Jadranskog i Sredozemnog mora, glavate i zelene želve, s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovoj ugroženosti i potrebi zaštite. U projektu sudjeluju partneri iz šest zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte. Uz HPM partner iz Hrvatske je Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora. Projekt sufinancira Europska unija, a podržavaju ga Grad Zagreb i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.


Ispis