2021 9 Ms Walk Blato

Nacionalni dan multiple skleroze ove godine obilježio se u Blatu na Korčuli, jer se upravo u Blatu okupilo najviše ljudi za Svjetski dan multiple skleroze koji se obilježava u mjesecu svibnju ove godine kada je cijelo Blato hodalo u akciji “Svaki korak se broji”.

Program obilježavanja Nacionalnog dana trajao je dva dana, a započeo je u subotu 25. rujna s predavanjem Mirjam Jukić autorice knjige “Imate multiplu? Imam i ja“ novinarke koja je prehodala, (unatoč dijagnozi multiple skleroze) Camino Frances u dužini 830 kilometara. Uz nju predavanje za oboljele održala je i umirovljena hrvatska braniteljica Vera Ivezić, također oboljela od multiple skleroze koja je prehodala i dva Camina.

Uvodnu riječ na motivacijskom predavanju dala je domaćica ovog Nacionalnog dana Ivana Cetinić, koja se bori s multiplom sklerozom i koja je Korčulu u svibnju „digla na noge“ i senzibilizirala na brojne probleme s kojom se susreću oboljeli od ove progresivne neurološke bolesti koju zovu i bolest s 1.000 lica. VIDEO

Središnje događanje održano je nedjelju, 26. rujna šetnjom kroz Blato. VIDEO

Na navedenom predavanju u subotu podijeljena je knjiga Mirjam Jukić, koja je svojevrsni priručnik samopomoći oboljelima, ali i članovima njihovih obitelji, a u nedjelju su se dijelile majice - tom prigodom prisutni su mogli dati svoj novčani prilog jer sve donacije prikupljene ovom akcijom idu za nabavku lansirne rampe Danijeli Duić koja je zbog multiple skleroze zarobljena u stanu.

Koordinatorica obilježavanja, Ivana Cetinić ovim se putem zahvaljuje MS TIM-u Hrvatska, koji je svojim dolaskom napravio Blato centrom svijeta, a nju samu ponosnu i sretnu! Kao i svim dragim prijateljima i sumještanima na podrški i nesebičnoj pomoći te svojoj obitelji koja je od ideje do realizacije bila uz nju na svakom koraku.

 


Ispis