Priznanje Institut 1

Poštovani,

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2021. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata lokalnih jedinica. Transparentnost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2019.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2020.; prijedlog proračuna za 2021.; izglasani proračun za 2021. i proračun za građane za 2021. Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti može se kretati od 0 do 5.

Kako je Vaša općina osvojila maksimalan broj bodova, u ime Instituta za javne financije čestitam Vam na osvojenom priznanju za transparentnost općinskog proračuna.

Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2020. - travanj 2021.", a rezultati su dostupni i putem interaktivne karte koja se nalazi na web stranici: www.ijf.hr/transparentnost.

S poštovanjem,
Vjekoslav Bratić, ravnatelj Instituta

Preuzimanje: pdfPriznanje Instituta za javne financije
pdfObrazloženje Instituta za javne financije


Ispis