Primanje Barilo 2021

U Uredu načelnika Općine Blato 29. lipnja načelnik Općine Blato Ante Šeparović primio je Ditu Škrablin i Veselu Proevu.

Povod primanja je dugogodišnji intenzivni rad na predstavljanju i promicanju Blata i njegove baštine čiji je dio predstavljen u etno zbirci Barilo.

Etno zbirka Barilo nezaobilazna je turistička atrakcija za sve goste u turističkoj sezoni, ali i mjesto održavanja različitih programa i događanja tijekom cijele godine. Situacija vezana uz aktualnu epidemiju i sve ono što ona donosi bila je tema razgovora , pa je tako Dita Škrablin upoznala načelnika s radom etno zbirke Barilo u posljednjih godinu i pol dana, problemima s kojima se susreću vezano za novonastalu situaciju, ali i koji su im planovi u turističkoj sezoni. Razgovor se vodio i o planovima koje zajedno planiraju pokrenuti etno zbirka Barilo te Općina Blato i Blara, blatska razvojna agencija.

Dugogodišnji rad etno zbirke Barilo prepoznat je od različitih institucija, između ostalih nagrada dobitnici su nagrade „Zlatna naranča – izbor najboljih u ruralnom turizmu” u kategoriji „Atrakcije u ponudi ruralnog turizma” koja im je dodijeljena 28. lipnja 2019. Iste godine bili su dobitnici Zlatnog grba Općine Blato kao skupno priznanje ( kao znak priznanja i zahvalnosti za utemeljenje zbirke, skupljanje, čuvanje i prezentiranje etnografske građe i baštine Blata te za obogaćivanje kulturne i turističke ponude. Etno zbirka Barilo svojim radom i vrijednostima promiče ugled Blata i ostvarila je status kulturnog dobra Republike Hrvatske te postala nezaobilazni dio blatskog identiteta i memorije. - 27. travnja 2019. godine ).

Načelnik Općine Blato uručio im je prigodan poklon za osvojenu nagradu Zlatna naranča kao i za sve što rade na promociji Blata i kulturne baštine.


Ispis