Promocija Debra Gavranich

U četvrtak, 19. kolovoza na trgu dr. Franje Tuđmana u organizaciji Narodne knjižnice Blato održana je međunarodna promocija knjige „The girl who left“ autorice Debre Gavranich.

Ova obiteljska saga govori o životu hrabre, mlade žene Marije Nadilo (Buran) i životu ljudi u Blatu na otoku Korčuli u vrijeme II. svjetskog rata, njenom „bijegu“ od ratnih i post ratnih događanja, gladi i neimaštine u daleku Australiju „ženbom po prokuri“ (ženidbom po opunomoćeniku) za Mladena Gavranića (Rado) kojeg je upoznala putem pisama.

Autorica knjige opisuje životni put svoje majke, a sama je knjiga posveta svim našim iseljenicima (posebno ženama) koji su trbuhom za kruhom odlazili u njima nepoznate zemlje i prvi put se susreli s drugim kulturama i jezicima.

Na početku promocije knjige prisutnima se obratila v.d. ravnateljice Knjižnice Nina Cvitković Đone, a program je moderirala djelatnica knjižnice Franciska Jurišić Bačić koja je i razgovarala s autoricom. Na kraju promocije prisutnima se obratio Franko Bačić, autoričin rođak koji je izrazio zahvalnost Knjižnici na organizaciji promocije knjige.

Zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti dolaska iz Australije autorica se promociji knjige pridružila virtualno, putem Zoom-a zajedno sa svojom brojnom obitelji. Promocija je bila dvojezična i ovim putem se zahvaljujemo gđi. Oliveri Telenti na prijevodu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji na financijskoj potpori.


Ispis