Zatvaranje Blatskoljeto2020

57. smotrom blatskog folklora i svečanim spuštanjem zastave blatskog ljeta u povijesnoj jezgri Blata, na Plokati, na blagdan Vele Gospe je službeno zatvoreno XXVIII. blatsko ljeto.

“Kada mi dođe u sjećanje pročelje župne crkve Svih Svetih, pa onaj kampanel i ona loža na pijaci, mene stane tako moćno osvajati slika te prošlosti, boja kamena u zlatnim i surim tonovima…ne mogu da ne zinem O moje Blato” napisao je pjesnik Šime Vučetić iste godine kada je održana prva smotra folklora.

Ovogodišnju smotru svojim obraćanjem otvorio je Stjepan Bačić, predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija koje je bilo i domaćin ovogodišnje smotre.

U dijelu programa koji je bio posvećen bogatstvu tradicijske baštine Blata, domaćini smotre članovi V.U. Kumpanjija, otplesali su četvorku ili kvadrilju, kotiljun, splet pokladnih plesova i Blatski tanac te na samom kraju Kumpanjiju ili “ples od boja” pod vodstvom kapitana Nenada Marinovića, barjaktara Josipa Žaknića i kapulara Ivana Protića.

Glazbeni dio večeri donio je nastupe klape Manina, Ivane Šeparović i klape Kumpanji.

Po završetku smotre uslijedila je svečana ceremonija zatvaranje kulturne manifestacije XXVII. blatsko ljeto.

U ime organizatora nazočnima se obratila ravnateljica ustanove u kulturi Blatski fižuli Ivana Sardelić, a potom i načelnik Općine Blato Ante Šeparović koji je službeno zatvorio XXVIII. blatsko ljeto, dok su blatski kumpanjoli pod vodstvom kapitana Igora Žaknića spustili festivalski barjak. FOTOGALERIJA


Ispis   E-mail