Priznanja 2022 O Blato

Dana 26. prosinca 2022. godine, na blagdan Svetog Stjepana održan je već tradicionalni Božićni prijam Načelnika Općine Blato na kojem su dodijeljena godišnja priznanja Općine Blato. Nakon uvodne blagdanske pjesme župnog zbora Svih Svetih, zajedničke molitve i blagoslova prisutnima se obratio načelnik općine Blato koji se osvrnuo na 2022. godinu te svima čestitao Božić te je ujedno čestitao i ovogodišnjim dobitnicima priznanja. Uz načelnika čestitkama se pridružio i predsjednik Općinskog vijeća općine Blato Želimir Bosnić.

U ovoj prigodi dodijeljena su priznanja Općine Blato iz područja športa, kulture te najuspješnijem privatnom iznajmljivaču u protekloj turističkoj sezoni.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja su:

- za područje sporta: FRANKO ŠEPAROVIĆ. DEA BOSNIĆ i ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO BLATO PRI OSNOVNOJ ŠKOLI

- za dugogodišnji rad u kulturi: FANITA ŠEMAN, PETRA MAŠKOVIĆ, ANDREA SAMARDŽIĆ i FRANKO SARDELIĆ

- najuspješnijem privatnom iznajmljivaču: BORIS BOŠKOVIĆ

Za područje športa priznanja su dodijeljena:

- Na prijedlog Srednje škole „Ivo Padovan“ Blato za najuspješnijeg sportaša u 2022. godini dodijelilo se priznanje Franku Šeparoviću.

Franko je učenik trećeg razreda opće gimnazije u Blatu. U protekloj godini na županijskom prvenstvu u krosu osvojio je pojedinačno 2., a ekipno 1. mjesto i plasman na državno prvenstvo u Poreču. Na državnom prvenstvu osvojio je pojedinačno 21. mjesto od ukupno 91 natjecatelja, a ekipno 15 mjesto od 24 prijavljene ekipe. Kao član atletske ekipe osvojio je 1. mjesto na županijskom prvenstvu u atletici održanom u Makarskoj u utrci na 800 m, a ekipno 2. mjesto.

- Na prijedlog Osnovne škole Blato za najuspješniju sportašicu u 2022. godini dodijelilo se priznaje Dei Bosnić

Dea Bosnić kao učenica 6. razreda u prošloj godini postigla je niz odličnih sportskih rezultata. Županijska je prvakinja u krosu kao član ekipe.
Na državnom natjecanju osvojila je pojedinačno odlično 5. mjesto između 84 natjecateljice , te sedmo mjesto kao članica kros ekipe 5. i 6. razreda Osnovne škole Blato.
U atletskoj disciplini 600m dvostruka je županijska prvakinja. Također je kao članica ekipe OŠ Blato osvojila 1. mjesto na županijskom natjecanju.
U Vinkovcima gdje je održano državno natjecanje Dea osvaja pojedinačno odlično 3. mjesto u disciplini 600m, te 7. mjesto kao članica školske ekipe.

- Na prijedlog Osnovne škole Blato za najuspješnije sportsko društvo u 2022. godini dodijelilo se priznanje Školskom sportskom društvu Blato pri Osnovnoj školi Blato.

Školsko sportsko društvo (ŠSD) OŠ Blato u protekloj godini ostvarilo je značajne sportske rezultate. Na županijskim natjecanjima natjecalo se u krosu, atletici, malom nogometu, šahu i sportskoj gimnastici i na tim natjecanjima sudjelovalo je stotinjak učenika.
Pet školskih ekipa , osvojilo je titulu županijskih prvaka i ostvarilo plasman na državno natjecanje.
1.mjesto u krosu na županijskom natjecanju za 5. i 6. razredi djevojčice -7. mj na državnom natjecanju
1. mjesto u atletici na županijskom natjecanju za djevojčice 5. i 6. razreda -7.mj na državnom natjecanju
1.mjesto u atletici na županijskom natjecanju za dječake 7. i 8. razred - 10. mj. na državnom natjecanju 1. mjesto na županijskom natjecanju u sportskoj gimnastici za djevojčice -11.mj. na državnom natjecanju -1.mjesto na županijskom natjecanju u sportskoj gimnastici za dječake -5. mjesto na državnom natjecanju.

Za područje kulture priznanja su dodijeljena kako slijedi:

- Na prijedlog Narodne glazbe Blato dodijelilo se priznanje za dugogodišnji rad u kulturi Andrei Samardžić

Andrea je svoj prvi javni nastup u Narodnoj glazbi imala 2006. godine kao klarinetistica. Osnovnu školu završila je u Blatu, a srednju ugostiteljsku školu, smjer slastičar u Korčuli. Udana je, majka jednog djeteta, trenutačno zaposlena u Radežu.
Andrea je, osim u Narodnoj glazbi, bila aktivna i u V.U. Kumpanjija kao tancarica.
Ovo priznanje je dodatni poticaj da nastavi djelovanje u kulturi, usprkos obvezama u obitelji i na poslu.

- Na prijedlog HGU Sveta Vincenca Blato dodijelilo se priznanje za dugogodišnji rad u kulturi Franku Sardeliću

Franko Sardelić rođen je 14. listopada 1992. godine u Veloj Luci. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u Blatu, dok je do školovanjem u Splitu stekao kvalifikaciju tehničara cestovnog prometa. Osnovnu glazbenu školu, smjer klarinet pohađao je i uspješno završio u Blatu.
26. travnja 2001. godine postaje aktivni član puhačkog orkestra HGU Sveta Vincenca, a 2011. godine dodijeljeno mu je priznanje za desetogodišnji neprekidni rad. Nakon stanke, ponovno se pridružuje orkestru 2017. godine u kojem djeluje do danas.
Frano je član VU Kumpanjija u kojem je nastupao od 2008. do 2011. godine.

- Na prijedlog V.U. Kumpanjija Blato dodijelilo se priznanje za dugogodišnji rad u kulturi Faniti Šeman

Fanita Šeman rođena je u Blatu 9. studenog 1980. g. Osnovnu i srednju školu završila je u Blatu, a danas radi kao njegovateljica u Domu Majka Marija Petković. Viteškom udruženju Kumpanjija – Blato pristupila je 1. veljače 1997. g. gdje je zajedno s ostalim članicama nesebično davala veliki dio svog slobodnog vremena za razvoj i promicanje blatske folklorne baštine. Od 2014. g. preuzima funkciju predstojnice unutar udruženja s glavnom brigom o kvalitetnom funkcioniranju ženskog dijela udruženja te glavnim ciljem prenošenja znanja, odnosno učenja starinskih blatskih plesova. Fanita Šeman jedna je od ključnih osoba zaslužnih za uspjeh brojnih projekata Viteškog udruženja Kumpanjija od kojih posebno treba istaknuti projekt Revitalizacija starinskih blatskih plesova odobrenog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, unutar kojeg, se uz ostalo, posvetila i podučavanju izvedbe starinskih blatskih plesova 30-oro djece četvrtih razreda osnovne škole, a još prije odazvala se i pozivu Dječjeg vrtića Marija Petković za podučavanje djece vrtićke dobi izvedbi viteške igre Kumpanjije i blatskog tanca. Predstojnica je, zajedno sa svojim tancaricama, dala veliki doprinos u očuvanju i organizaciji tradicionalnih manifestacija poput Blatskih mundi i Kućne zabave te u očuvanju odjeljenja prehrambenog folklora unutar Viteškog udruženja u kojem posebnu važnost ima blatska Lumblija koja je zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
Potrebno je istaknuti kako Fanita Šeman svojim radom i zalaganjem pokazuje izrazitu privrženost Viteškom udruženju Kumpanjija te na taj način ujedno doprinosi očuvanju nematerijalne kulturne baštine po kojoj se Blato prepoznaje i kojom se Blato ponosi.

Na prijedlog Klape Kanela dodjelilo se priznanje za dugogodišnji rad u kulturi Petri Mašković

Petra Mašković rođena je 6.veljače, 1996. godine u Splitu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Blatu. Svoje glazbeno putovanje započela je već u Osnovnoj školi, tako je 2002. postala članica dječjeg župnog zbora Stope, a od 2003. do 2009. pohađa Osnovnu glazbenu školu gdje uspješno savladava tehnike klavira. Od 2005. godine postaje članica mlade ženske klape Perlice pod vodstvom prof.Dalije Gavranić, a iste godine uključuje se u zbor Glazbene škole Blato Cvrčak i školski zbor Osnovne škole Blato. S klapom Perlice, čak tri godine za redom, osvaja nagrade „Zlatni brodić“ na natjecanju klapa u Zadru. 2009. godine uključuje se u župni zbor mladih Stope koje vodi časna sestra Danijela Škoro i s kojim je snimila i nosač zvuka. 2011. postaje članica V.U. Kumpanjija, 2015. godine uključuje se u žensku klapu Prinčipese, a godinu poslije u klapu Kanela pod vodstvom gosp. Janeza Vlašića te u glazbeni sastav Diverso. Kroz svoj glazbeni vijek odradila je više od 100 nastupa i susreta natjecateljskog i humanitarnog karaktera, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, te je osvojila brojne nagrade i priznanja. Nakon srednje Škole udaje se za Alena Maškovića i u braku imaju dvoje sinova Jakova i Roka. Trenutno radi na Radio Blatu kao radijska voditeljica. Svoju jubav prema glazbi pokazuje kroz odricanje, trud, i izdvajanje svog slobodnog vremena i smatra da glazba nadahnjuje cijeli svijet, duši daje krila, potiče maštu te daje život i zabavu svemu što postoji.
Ovo priznanje zasigurno će je potaknuti da i dalje nesebično radi i daje svoj doprinos blatskoj kulturnoj sceni.

- Najuspješnijem privatnom iznajmljivaču u 2022. godini: obitelji Borisa Boškovića

U skladu sa kriterijima uspješnosti pri odabiru najuspješnijeg iznajmljivača u 2022.godini, odnosno prema ostvarenim rezultatima u tri kategorije, prema ukupnom broju ostvarenih turističkih noćenja, ukupnom broju ostvarenih turističkih dolazaka i prosječne popunjenosti kapaciteta, sve navedene kriterije ispunjava obitelj Borisa Boškovića.
Prema podacima eVisitor sustava, obitelj Borisa Boškovića u sezoni 2022. ostvarila je ukupno 1 954 turistička noćenja i 200 ostvarenih dolaska što označava prosječnu popunjenost od 44,61%, odnosno 162 dana.
Svoje apartmane imaju u uvali Karbuni te raspolažu sa ukupno 12 kreveta.
Obitelj Bošković još od 1998. godine neprestano radi na stvaranju prepoznatljivog ambijenta obiteljskog smještaja naše destinacije, ulažući ne samo svoje slobodno vrijeme već i pokazujući maksimalni trud i predanost turizmu.
Važnost, održivost, posebnost i prepoznatljivost obiteljskog smještaja osobito se istaknula u pandemijskom razdoblju, kada su unatoč neočekivanim uvjetima življenja, poslovanja i prisilnog privikavanja na „novo normalno“ upravo u obiteljskom smještaju na području općine Blato ostvareni rezultati turističkih noćenja na razini 2019.godine, što je uistinu podatak zbog kojeg naša destinacija može biti iznimno ponosna na kvalitetu turističkog doživljaja, ali i sigurnosti koju naši iznajmljivači pružaju gostima u našoj destinaciji.


Ispis