Dodijela Priznanja2021

Dana 25. veljače 2021. dodijeljena su priznanja Općine Blato iz područja kulture, športa te najuspješnijem privatnom iznajmljivaču u protekloj turističkoj sezoni. Ova priznanja su trebala biti dodijeljena na tradicionalnom božićnom prijamu za sv. Stjepana 26. prosinca 2020 godine, međutim, isti je zbog pandemije odgođen. Stoga je dodjela upriličena u novootvorenom Kulturnom centru Blato, u kojem je, zbog njegove prostranosti, bilo moguće ispoštovati sve propisane protuepidemijske mjere.

Na samom početku sve nazočne pozdravio je načelnik Općine Blato. Izrazio je žaljenje zbog neodržavanja svečanog božićnog prijema, ali i radost što je dodjela održana u Kulturnom centru Blato, prostoru koji je reprezentativan i kojim se Blato može ponositi. Od kolovoza 2020. godine, kada je nakon dugogodišnjih ulaganja centar otvoren, Blato je visoko podiglo ljestvicu prezentiranja hrvatskog nacionalnog bogatstva. Načelnik je istaknuo, da u svrhu kulturnih i drugih događanja, općina Blato preuređuje i klavir salu Doma kulture te izrazio optimizam da će epidemija uskoro prestati i da ćemo se vratiti normalnom životu.

Za dugogodišnji rad u kulturi priznanja su dodijeljena: na prijedlog V.U. Kumpanjija Blato gosp. Dragi Katiću. Drago je rođen 28. Studenoga 1986. godine. Prvi nastup u Kumpanjiji, kao vitez pripravnik, imao je na blagdan svete Vincence 2002. godine te kao vitez pripravnik nastupa još tri godine, a nakon toga i sve do danas kao srdar. Uz viteško udruženje Kumpanjija, gdje je bio i član izvršnog odbora, Drago je član HGSU Petar Milat, HPD Spivnik te lovačke udruge Jastreb.

Na prijedlog Ogranka Matice Hrvatske u Blatu i Društva „Naša djeca“ Blato priznanje je dodijeljeno gđi. Franciski Jurišić Bačić. Franciska je rođena 23. ožujka 1986. godine, udana i majka dvoje djece. Osnovnu školu završila je u Požegi, a visoku školu na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Uz redovan rad, koji obavlja kao ravnateljica Narodne knjižnice, jedna od urednica slikovnice „Tun pristani kapitane“ te urednica knjige „Zapisi od pasanin brimenima i čejadima“. Predsjednica je društva „Naša djeca Blato“, tajnica ogranka Matice hrvatske u Blatu te potpredsjednica Knjižničarskog društva Dubrovnik.

Na prijedlog HGU Sveta Vincenca priznanje za dugogodišnji rad u kulturi dodijeljeno je gosp. Tomislavu Franuloviću. Tomislav je rođen 27. studenoga 1990. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Blatu, stekavši zvanje elektroinstalatera. Aktivni je član puhačkog orkestra od 26. travnja 2003. Član je Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom srca Isusova i viteškog udruženja Kumpanjija u kojem nastupa od 2006. godine. 10 godina sudjelovao je u radu dramske udruge glumeći u više predstava.

Na prijedlog Narodne glazbe Blato, priznanje je dodijeljeno gosp. Ivanu Baničeviću. Ivan je rođen 20. lipnja 1992. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Blatu, gdje i danas radi u tvrtki Radež.Svoj prvi nastup u Narodnoj glazbi Blato imao 2004. godine i od tada je aktivni član. U glazbi obavlja razne dužnosti, član je upravnog odbora te surađuje u radu s mladim glazbenicima. Za desetogodišnji neprekidni rad dobio je plaketu Narodne glazbe Blato. Dugogodišnji je suradnik na radio Blatu te je aktivni član muških klapa Rikordo i Kumpanji.

Najuspješnijem sportašu u 2020. godini, na prijedlog teniskog kluba „Mot“ priznanje je dodijeljeno Petru Kovačiću. Petar je rođen 12. svibnja 2010. godine od majke Katarine i oca Ivana. Odličan je učenik 4. razreda Osnovne škole Blato. U teniskom klubu „MOT“ trenira skoro 3 godine. Petar se u teniskom klubu istaknuo kvalitetom svoje igre i ponašanjem izvan igrališta. Od 45 dječaka iz regije Dalmacija, u svojoj kategoriji, Petar je završio na 8. mjestu. . Odigrao je Masters turnir za regiju Dalmacija te u konkurenciji 16 najboljih, osvojio 4. mjesto.

Priznanje najuspješnijem sportskom klubu, prema prijedlogu Zajednice športskih udruga Općine Blato, dodijeljeno je Gimnastičkoj udruzi „Hrvatski sokol“. Udruga se 2020. godine i s muškom i sa ženskom ekipom plasirala na državno natjecanje. U Osijeku je muška ekipa zauzela sjajno 6. mjesto, a od medalje ih je dijelio samo 1 bod. Djevojčice su u konkurenciji od 18 ekipa zauzele 15. mjesto. Do sada je udruga sudjelovala na oko 30–ak prvenstava države iz kojih su donijeli 20–ak medalja.

Na prijedlog Turističke zajednice Općine Blato, kao najuspješnijem privatnom iznajmljivaču u protekloj turističkoj sezoni , priznanje je uručeno obitelji Marine Kapor. Prema podacima eVisitor sustava, obitelj Marine Kapor u sezoni 2020. ostvarila je prosječnu popunjenost od 68 dana, s ukupno 118 ostvarenih dolaska i 1 076 turističkih noćenja. Svoje apartmane imaju u Prigradici te raspolažu s ukupno 16 kreveta. Obitelj Marine Kapor još od 2003.godine neprestano radi na stvaranju prepoznatljivog ambijenta obiteljskog smještaja naše destinacije, ulažući svoje slobodno vrijeme i pokazujući maksimalni trud i predanost turizmu.

Svečanu dodjelu je uveličala učenica 4. razreda osnovne glazbene škole Blato Julija Favro koja je, pod vodstvom svog mentora profesora Emila Martinovića, na flauti odsvirala dvije skladbe.

Program je vodila voditeljica Kulturnog centra Blato Maja Gavranić.


Ispis