Drugog dana proslave blagdana blažene Marije Propetog Isusa Petković održano je misno slavlje i izložba ikona u crkvici sv. Jeronima autora Ivana Bačića.
U nedjelju 1. srpnja 2007. godine  u svetištu bl. Marije Propetog Isusa u Blatu slavljena je sv. misa za bolesnike koju je predslavio član crkvenog suda Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Josip Delić, inače redoviti profesor KBF-a iz Splita . Koncelebrirao je don Stipo Miloš župnik iz Blata koji za vrijeme euharistijskog slavlja podijelio sakrament bolesničkog pomazanja potrebitima. Pored brojnih domaćih vjernika osobito onih s zdravstvenim poteškoćama misi su nazočili i hodočasnici iz molitvene zajednice  «Molitva i riječ – MIR» iz Splita. Oni su, pored Mješovitog zbora župe Svih svetih iz Blata, pjesmom uveličali liturgijsko slavlje. Msgr. Delić poznavao je blaženicu još za njezina života tako da je mogao posvjedočiti o bolima i patnjama koje su je prikovanu za bolesnički krevet pratili u posljednjim godinama života. Ali sve je to jačalo njenu vjeru i pouzdanje u vječnog Oca.
Po završetku misnog slavlja vjernici su se uputili prema crkvi sv. Jeronima, smještenoj neposredno uz samostan, u kojoj je prof. Tonči Padovan otvorio izložbu ikona autora Ivana Bačića. Ivan Bačić je u Stockholmu u Švedskoj, gdje inače živi, pohađao poduke iz ikonopisa ruske novgorodske škole. Iako su ovo njegovi slikarski početci i on nastavlja usavršavati se u tehnici izrade ikona, držimo da je izložba i više nego uspjela kako umjetnički tako i na opće crkvenom planu jačanja ekumenizma. Zanimljivo je da se je pored standardnih motiva Istočne crkve, primjerice Krista Kralja (Pantokratora), Bogorodice s Kristom, sv. Nikole (Nikolaja) i dr., našla ikona s likom sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Isusovačkog reda. Razlog tome leži u činjenici da je naš ikonopisac svojevremeno studirao na isusovačkom sveučilištu u Kolumbiji. Izložba će za  sve zainteresirane posjetitelje biti otvorena svakog dana u vremenu od 18.00 do 21.00 sat.
            

Ispis   E-mail