Bac01U velikoj dvorani Doma kulture u Blatu je održana promocija knjige «Blatsko zdravstvo kroz vjekove», autora dr. Nikole Bačića. Promociji knjige su, osim autora, članova njegove obitelji i rodbine, te kolega liječnika i medicinskih djelatnika još bili nazočni i akademik prof.dr. Ivo Padovan, državni tajnik za more ing. Branko Bačić, čelnici Općine Blato, blatski župnik don Stipo Miloš i brojni Blaćani i Velolučani. Promociju je u ime domaćina otvorio član Općinskog poglavarstva mr.ph. Želimir Bosnić koji je pozdravio sve nazočne, te se zahvalio autoru na vrlo vrijednoj knjizi i velikom doprinosu zdravstva na ovome području.

Promotor i moderator, mr. Želimir Bosnić Nakon što je urednik knjige prof. Dinko Radić nazočnima predstavio autora dr. Nikolu Bačića, te govorio o sadržaju knjige, recezent knjige dr. Franko Oreb posebno je istakao veliki doprinos brojnih blatskih liječnika i medicinskog osoblja u promicanju liječničkog zvanja i medicine uopće. Također, ukazao je na potrebu daljnjeg istraživanja povijesti zdravstva otoka Korčule, odnosno, nastavak započetog hvale vrijednog projekta dr. Nikole Bačića, a kojemu je ovo već druga po redu knjiga (Povijest zdravstva Vela Luke, izdanje 2003. godine i Blatsko zdravstvo kroz vjekove, izdanje 2004. godine) koja vrlo temeljito i stručno obrađuje zdravstvo kroz vjekove na ovim prostorima.

U knjizi Blatsko zdravstvo kroz vjekove, kako je pritom još istakao dr. Franko Oreb, dat je povijesni prikaz zdravstva, kronologija najznačajnijih događaja, bolesti, epidemije i načini njihovih liječenja, kao i popis svih  blatskih liječnika i njihove biografije. Na kraju svog izlaganja dr. Franko Oreb je svima preporučio ovu iznimno vrijednu knjigu, a koju bi svaka blatska obitelj trebala imati. Zahvalivši se svima na pomoći i potpori autor knjige dr. Nikola Bačić je upoznao nazočne sa stručnim materijalima i arhivskom građom koju je koristio za pisanje knjige. Također, zahvalio se svim bivšim i sadašnjim kolegama liječnicima i medicinskom osoblju na  nesebičnom doprinosu zdravstvu i liječenju ljudi, te svima uputio poziv na suradnju i pomoć u prikupljanju novih podataka o zdravstvu otoka Korčule. (D.Oreb)   

bac03.jpg (20690 bytes) bac04.jpg (29997 bytes) bac05.jpg (14743 bytes)
Urednik prof. Dinko Radić,    Recezent dr.Franko Oreb,    Autor dr. Nikola Bačić


Inače, tijekom promocije knjige Blatsko zdravstvo kroz vjekove brojnim posjetiteljima predstavili su se gosti večeri klapa Vela luka i klapa Kumpanji iz Blata, glazbeni duet Mirko Stipković (saksofon) i Vinko Barčot (gitara) i prof. Emil Martinović na klarinetu.

Klapa Vela Luka Emil Martinović Mirko Stipković Klapa Kumpanji
Klapa Vela Luka,   Emil Martinović,    Mirko Stipković, Vinko Barčot,    Klapa Kumpanji

Dr. Nikola i Kumpanji
Dr. Nikola Bačić s Kumpanjima

 

BacDr. Nikola Bačić rođen je 11 svibnja 1951.god. u Veloj Luci. Osnovnu školu pohađao je u Veloj Luci, a klasičnu gimnaziju u Splitu gdje je i maturirao 1969.god. Studirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci i diplomirao 20.studenog 1974.god. Pripravnički staž obavio je u bolnici u SPlitu. Stručni ispit položio je 15.rujna 1976.god. u Splitu. Dvije godine radi kao liječnik opće prakse u Sučurju na otoku Hvaru, a 1977.god. dolazi u Velu Luku.
Specijalistički ispit iz medicinske mikrobiologije s parasitologijom položio je 26. studenog 1983.god. u Zagrebu. Oženjen je i ima dvoje djece. Supruga Merica rođena Nodilo je iz Blata, a kćerke, Biserka, diplomirani inženjer molekularne biologije radi kao doktorant (znanstveni novak) u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu, dok Nikolina, diplomirani pedagog i sociolog, radi u osnovnoj školi u Mostaru. Kao vojni liječnik boravio je na ratištu u vrijeme Domovinskog rata. U dva mandata bio je član Općinskog vijeća Općine Vela Luka i član poglavarstva zadužen za zdrastvo. U razdoblju od 5 godina bio je ravnatelj zajedničkog Doma zdravlja Blato - Vela Luka. Član je crkvenog zbora "Don Ivo Oreb" i klape "Vela Luka". Sada radi kao liječnik Opće prakse i voditelj je Mikrobiološkog laboratorija.

 

"Blatsko zdravstvo kroz vjekove"

Autor: dr. Nikola Bačić dr.med.
Urednik: Dinko Radić
Lektor: Tončica Grbin
Recenzent: Dr.sc. Franko Oreb.
Grafičko oblikovanje: Neven Čanić
Fotografija: Neven Čanić
Crteži: Tomislav PremlIspis