Predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i tvrtka PROplin d.o.o. iz Zagreba održali su u petak 11. travnja u 2008. godine u vijećnici Općine Blato prezentaciju o mogućnostima korištenja ukapljenog naftnog plina (UNP) u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na kojoj su sudjelovali gospodarstvenici i obrtnici iz cijelog otoka.
Image 
Vlada Republike Hrvatske na sjednici 29. studenog 2007. godine usvojila je «Strategiju korištenja ukapljenog naftnog plina na otocima» za razdoblje od 2008. godine do 2012. godine, a kojom se na otocima nastoji potaknuti intenzivnije korištenje ukapljenog naftnog plina umjesto dosad dominantnih energenata poput lož ulja, drva i električne energije. Vlada će preko Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva stimulirati programe subvencioniranja uvođenja UNP-a na otoke kroz pilot projekte za postavljanje malog spremnika za UNP, osposobljavanjem i dokvalifikacijom stanovništva za poslove vezane za UNP, te subvencijama troškova vezanih za realizaciju ovog projekta.
Cilj strategije je poticanje održivog razvitka otoka putem adekvatnog razvitka energetskog sektora koji je uklopljen u specifične zahtjeve otoka. Strategijom se potiče: pouzdanost snabdijevanja otoka po cijeni u ostalim dijelovima Republike Hrvatske, raznolikost opskrbe otoka energentima, korištenje ekološki prihvatljivih i obnovljivih izvora energije, te poboljšanje energetske učinkovitosti.

Ispis   E-mail