Sanaccija Jiga Priopcenje 9 2023

Poštovani sumještani,

2019. godine Općina Blato i Lučka Uprava DNŽ sklopili su aneks Ugovora o sanaciji jezgre i obrambenog kamenometa na Lukobranu luke Prigradica , gdje se Općina Blato obvezuje platiti iznos sufinanciranja u visini od milijun kuna. Kada su se nakon izvršenih radova pojavila oštećenja koja su s vremenom postala sve veća , Općina je uplatila polovicu iznosa odnosno pola milijuna kuna, te je obećala uplatiti drugu polovicu nakon što se sanira nastalo oštećenje nakon radova na LUKOBRANU.

S ravnateljem Lučke uprave gospodinom Antunom Banovcem dogovorena je sanacija nastalih oštećenja koje do danas nisu napravljene, stoga ni Općina Blato nije uplatila drugu polovicu iznosa te je Lučka uprava tužila Općinu Blato.

Visoki Trgovački Sud RH presudio je da Općina Blato mora platiti drugi dio iznosa i potvrdio presudu Trgovačkog suda u Dubrovniku.

Ako naši sumještani pogledaju u kakvom je stanju JIGA nakon radova onda će im biti sve jasno. Napominjem, sudu su također dostavljeni dokazi da je nasipavan i zemljani materijal koji po struci nikako nije smio biti nasipavan a kojeg su financirali i mještani Općine Blato kao kameni materijal. Ne znam da li je sud uzeo u obzir i razliku u cijeni materijala , plaćenog i nasutog ???

Ja iz takvih opravdanih razloga a u interesu Općine Blato i novaca naših sumještana nisam htio isplatiti ostatak novca dok se šteta ne sanira kao što je i obećano od strane ravnatelja Lučke uprave DNŽ ali nikada nije napravljeno.

Ja sam ovom problemu pristupio stručno i dao projekt na stručnu ekspertizu na Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije – Katedra za geotehniku - Sveučilište u Splitu gdje je potvrđena manjkavost i nestručnost projekta.

Općina je već isplatila 2,5 milijuna kuna za nikad završenu projektnu dokumentaciju Uređenje obalnog pojasa luke Prigradica – dogradnja luke za koju je lučka uprava nedavno radila novi projekt (što imate na stranicama Općine Blato od 30.11.2022. godine) a sada smo ostali bez još milijun kuna.

Radovi nakon kojih imamo uništen lukobran koštali su 7,5 milijuna kuna.

Ovo ljeto se pokušalo prikriti pukotine popunjavanjem cementnim materijalom ali nemoguće je zataškati onakvu rabotu koje su se naši sumještani već nagledali.

Tužno za Prigradicu , tužno za Blato a posebna sramota za vijećnike HDZ – a koji su napadali Općinu i podržali štetu koja je napravljena na grbači naših sumještana.

Sud u ovom slučaju navodi:

- da Općina Blato nije bila naručitelj djela te da s toga nije niti imala pravo prigovarati materijalnim nedostacima.

- zatim Sud nije saslušao svjedoka prof. dr. sc. Predraga Miščevića - ( Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije – Katedra za geotehniku) koji je dao svoje stručno mišljenje da za potrebe projekta nisu izvršeni geotehnički istražni radovi te nije provedeno sudu predloženo građevinsko vještačenje.

- isto tako Sud tvrdi kako tuženik nije bio stranka u Ugovoru temeljem kojega je provedena navedena sanacija. Stoga niti pitanje nedostatka u sanaciji nije razlog za oslobađanje tuženika od plaćanja ugovorne obveze, jer je, prema sadržaju Ugovora između tužitelja i tuženika, tuženikova obveza nije vezana za kvalitetu izvedene sanacije.

Svi se moramo zapitati za što se to zalažu vijećnici HDZ –a i čije to interese brane a mi ćemo i dalje gledati raspuknutu Jigu koja je nesigurna za sve nas kao i za pristajanje katamarana i brodica.

Načelnik Općine Blato
Ante Šeparović, dipl.ing.

gradst

presuda sanacija jiga 001

presuda sanacija jiga 002

presuda sanacija jiga 003

sanacija jiga 007

sanacija jiga 008sanacija jiga 009

sanacija jiga 010

sanacija jiga 011

sanacija jiga 012

sanacija jiga 013

sanacija jiga 014

sanacija jiga 015

sanacija jiga 016

sanacija jiga 017

sanacija jiga 018

sanacija jiga 019

sanacija jiga 020

sanacija jiga 021

sanacija jiga 022

sanacija jiga 023

sanacija jiga 024

sanacija jiga 025

sanacija jiga 026

sanacija jiga 027

sanacija jiga 028

sanacija jiga 029

 


Ispis