DSC01620 1024x738

U programu 28. blatskog ljeta, 20. srpnja /ponedjeljak/ s početkom u 21:00 sat održalo se predstavljanje knjige “Otok Korčula od najranijeg vremena do prapovijesti” urednika dr. sc. Dinka Radića. U ime organizatora sve prisutne je pozdravila Ivana Sardelić nakon čega je uslijedilo izlaganje koje je održao Dinko Radić. Uz predstavljanje sadržaja publikacije široj javnosti predstavljena su i nova saznanja do kojih se došlo nakon tiskanja knjige, ali se pogledalo i u budućnost i izložilo na koji način bi bilo poželjno valorizirati dosadašnje rezultate i kakva je perspektiva arheoloških nalazišta na otoku Korčuli, s naglaskom na arheološko nalazište Kopila.

Izlaganje se moglo pratiti i putem Facebook stranice Blatski fižuli ustanova u kulturi gdje je snimka i dalje dostupna.

/O predavaču/ Dr.sc. Dinko Radić diplomirao je arheologiju i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom svog radnog vijeka najveću pozornost pridaje proučavanju prapovijesti, prvenstveno otoka Korčule, posebice lokaliteta Vela spila, Kopila, špilja Žukovica i Jakasova špilja, te brojnih gradina i gomila razasutih diljem otoka. Sudionik je brojnih domaćih i međunarodnih istraživačkih projekata, koji su realizirani u suradnji s kolegama iz niza europskih i van europskih zemalja. Autor je i koautor više preglednih, stručnih i znanstvenih radova.

/Iz recenzija/ Knjiga „otok Korčula – on najranijeg vremena do prapovijesti” dvojezična je edukativna slikovnica koja je nastala zalaganjem grupe autora koju čine dvadesetak naših i stranih znanstvenika okupljenih oko međunarodnog projekta „Mand the gap”. Publikacija je ilustrirana prikazima koji na razumljiv i svima lako prihvatljiv način iscrtavaju epizode najranije prošlosti otoka Korčule želeći jednostavnošću naracije biti što atraktivniji običnom čovjeku, a posebice djeci.

Mnoga poglavlja knjige posvećena su Veloj spili, nalazištu čiji značaj daleko nadilazi regionalne okvire. Uz nju su odgovarajući prostor dobila još četiri važna korčulanska nalazišta: špilja Žukovica, Jakasova špilja, Lokvica i gradina Kopila. Kroz njihovu arheološku građu prate se ključne promjene ljudske kulture i prirodnog okoliša koje su obilježile pojedina prapovijesna razdoblja.

DSC01622 1024x683


Ispis