Dan Op Blato Sv Vincence 2023 002

U Blatu, diljem Hrvatske i u svijetu brojni Blaćani prigodno su obilježili Dan Općine Blato i blagdan svete Vincence, svoje nebeske zaštitnice.

Ovogodišnji kulturni program proslave zaštitnice Blata započeo je 9. travnja i nastavio se različitim događanjima sve do samog dana obilježavanja Općine Blato i blagdana sv. Vincence. Mnogobrojne udruge, ustanove, društva i pojedinci svojim su aktivnostima pridonijeli obogaćivanju programa i svečanoj proslavi ovog velikog dana za Blato, njegove stanovnike, ali i sve Blaćane razasute po svijetu.

Posebno svečano ozračje bilo je na uočnicu blagdana 27. travnja kada je u župnoj crkvi otvoren sarkofag s tijelom svetice, a misno slavlje predvodio je dr. don Josip Knežević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Na sjednici Općinskog vijeća dodijeljena su godišnja priznanja, a na blagdan već od ranog jutra su započeli različiti programi, ophod glazbe oko mjesta, ophod mažoretkinja, komemorativni program te svečano misno slavlje.

Poslijepodnevni program u Blatu tradicionalno je započeo glavnim javnim nastupom Viteškog udruženja Kumpanjija nakon čega je uslijedila procesija oko mjesta sa moćima svetice koje su nosili bratimi iz bratovštine Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova i bratovštine Svih Svetih. Uz moći koje se redovito nose, u procesiji su se nosile moći bl. Miroslava Bulešića i moćnik s relikvijama bl. Marije Propetog.

Slavlje sv. Vincence, mučenice, završeno je u nedjelju nakon blagdana, 30. travnja, kada se slavila Nedjelja Dobrog Pastira. Večernju misu zahvalnicu predvodio župni vikar don Mišo Pecotić u koncelebraciji s dr. Kneževićem, a tom prigodom cijela župa je posvećena sv. Vincenci. Također je zatvoren sarkofag ove svetice i mučenice otvoren u četvrtak 27. travnja, kada je počeo program uz blagdan sv. Vincence.

Bila je ovo proslava 228. godišnjice od donošenja u Blato relikvija sv. Vincence, koja se od tada slavi kao zaštitnica mjesta.

dan op blato sv vincence 2023 001

dan op blato sv vincence 2023 003

dan op blato sv vincence 2023 004

dan op blato sv vincence 2023 005


Ispis