Blagdan Mpp 2020

U Blatu na Korčuli, rodnom mjestu bl. Marije Propetoga, proslava njezina blagdana započela je jutarnjim euharistijskim slavljem u njezinu svetištu, a predslavio ga je vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji u zajedništvu s o. Markom Bobašem, dominikancem iz Korčule. Uslavlju su, uz sestre Družbe Kćeri Milosrđa i nešto vjernika, u ime Caritasa dubrovačke biskupije sudjelovale ravnateljica Sanja Šanje i njezina zamjenica Marija Đurović. Članovi ovoga Caritasa redovito hodočaste u Blato o blagdanu svoje zaštitnice bl. MarijePropetoga. U svojoj homiliji misnik je istaknuo blaženičine tri osobine: svoj uzor kršćanskoga života našlaje već u roditeljima, tragala je za biserjem koje je Bog sakrio u njezin život i pouzdano je vjerovalau Božju providnost toliko da se ničim nikada nije dala obeshrabriti. Poučnom pričom o dva brata koja su se posvađala i stolaru koji je između njihovih dvorišta napravio most, oslikao je blaženicu kao most između Boga i ljudi. Pozvao je i svakoga od nas da se upita: Jesam li spreman kao blaženica izgrađivati mostove između ljudi i između sebe i Boga?

Proslava blagdana nastavljena je prijepodnevnim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svih svetih koje je predvodio don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Ćilipima.U koncelebraciji su bili don Frano Markić, župnik župe sv. Marije Magdalene u Putnikoviću, don Mario Karatović, župnik župe sv. Josipa u Vela Luci, vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i vlč. Marinko Prstec, svećenik varaždinske biskupije, a pjevao je zbor mladih »Stope«.

U poslijepodnevnim satima dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovio je novouređenu dvoranu u župnoj kući, a u 18.30 su na Plokati izvedeni »Blatski tanac« i viteška igra »Kumpanjija«. Uslijedila je procesija s relikvijarom bl. Marije Propetoga iz svetišta do Plokateu kojoj su sudjelovali bratimi obiju blatskih bratovština, časne sestre Kćeri Milosrđa i dominikanke iz Korčule, ministranti, svećenici,mons.Mate Uzinići predvoditelj euharistijskoga slavlja mons. Petar Palić, biskup hvarsko-bračko-viški. Pjevao je veliki župni zbor pod vodstvom s. M. Juliane Beretić, a svirao je Frano Bosnić.


Ispis