U vijećnici Općine Blato, dana 26. prosinca 2015. godine u 12,00 sati održan je svečani Božićni prijam na blagdan Sv. Stjepana na kojem su dodijeljena godišnja priznanja Općine Blato.

Nakon blagdanske pjesme Mješovitog župnog zbora Svih Svetih, zajedničke molitve i blagoslova Općine, nazočnima se obratio načelnik Općine Blato Ante Šeparović, saborski zastupnik Branko Bačić, te predsjednik Općinskog vijeća Općine Blato, prof. Tonći Padovan.

Za područje športa, a na prijedlog Zajednice športa Općine Blato dodijeljeno je priznanje

* NELI ŽAKNIĆ – kao najuspješnijoj sportašici u 2015. godini.

Nela Žaknić rođena je 16. lipnja 1969. godine.

Osnovnu školu i prva dva razreda Srednje škole završila je u Blatu, a treći i četvrti razred Srednje škole u Splitu. U Zagrebu je završila studij medicinske biokemije. Od 1996. godine radi kao profesor u Srednjoj školi Blato. Od 2006. godine Nela je aktivni član športske ribolovne udruge Pagar. Od tada, svake godine sudjeluje na općinskim, županijskim i međužupanijskim natjecanjima gdje postiže zavidne rezultate. Također je stalna članica Županijske reprezentacije za lov štapom iz obale (seniorke).

Ove godine na Općinskom natjecanju osvojila je zlatnu medalju, na Županijskom srebrnu, a najznačajniji rezultat srebrnu medalju na Međužupanijskom natjecanju na Pagu. Time je stekla pravo na Državno natjecanje gdje je zauzela 15. mjesto.

Neli želimo da i dalje doprinosi uspjesima ove sportske Udruge.

Za područje športa, a na prijedlog Zajednice športa Općine Blato dodijeljeno je priznanje

* JAKOVU MARINOVIĆU – kao najuspješnijem sportašu u 2015. godini;

Jakov Marinović rođen je 21. studenog 1998. godine. Nogomet je počeo trenirati sa 9 godina kada je pristupio Blatskom športskom klubu Zmaj te postao članom U-10 uzrasne kategorije, da bi potom prošao sve uzrasne kategorije U-12,15 i 18. Do sada je sakupio 70-tak nastupa za razne kategorije u Nogometnoj školi Zmaja. Prošle godine priključio se treninzima i radu sa seniorima tj. prvoj momčadi kluba kao talentirani junior. Svojim radom i znanjem pokazuje svoj talent gdje istovremeno debitira igrajući u jakoj treće ligaškoj konkurenciji gdje je sakupio 15-tak nastupa za prvu momčad u izuzetnom teškom rangu natjecanja. Istovremeno nastupa za školski športski klub Srednje škole Blato i aktivni je član V.U. Kumpanjija.

Za područje športa, a na prijedlog Zajednice športa Općine Blato dodijeljeno je priznanje

* BLATSKOM ŠPORTSKOM KLUBU ZMAJ - kao najuspješnijem sportskom klubu u 2015. godini;

U Blatskom športskom klubu Zmaj danas se nalazi preko 100 igrača počevši od najmlađih kategorija tj. igrača do 12 godina, kadeta, seniora i juniora. Mlađe kategorije natječu se na razini Dubrovačko – neretvanske županije u tri kategorije U 12, U15 i U18, što imaju samo rijetki klubovi sa kopna u našoj županiji. Ove godine organizirana su dva Nacionalna razvojna kampa HNS-a za djecu nogometnog centra Korčula-Pelješac-Lastovo. S ponosom ističu da su u ovom događaju pridružili i ekipu djevojčica od 6 do 12 godina koje su trenirale uz pratnju instruktora Hrvatskog nogometnog saveza. Zmaj se u seniorskom dijelu natječe se u 3. Hrvatskoj nogometnoj lizi što je jedan od najvećih uspjeha kluba od njegova osnutka. U ovoj sezoni ugostili su prvoligaša NK Inter iz Zaprešića a koja je utakmica odigrana u veličanstvenom ambijentu sa preko 1200 navijača. Jesenski dio natjecanja u 3. Hrvatskoj nogometnoj lizi završio je na 3. mjestu.

Zmaj sa ponosom nosi epitet ne samo blatskog nego i korčulanskog kluba, a to se očituje u posjećenosti utakmica gdje se među 500-tinjak navijača na tribinama nađu i navijači iz svih otočnih mjesta, a utakmice su pravi festival nogometa i fešte.

* Za dugogodišnji rad u kulturi, a Na prijedlog V.U. Kumpanjija dodijeljeno je priznanje PETRU TOMASU

Petar Tomas rođen je 29. lipnja 1956. godine. Viteškom udruženju Kumpanjija Blato priključuje se 1984. godine, a kao aktivni član Udruženja na njezinim nastupima obavlja dužnost Srdara. Njegov društveni angažman proteže se i na području športa, posebice 18 aktivnih godina u nogometnom klubu Zmaj, rukometnom i košarkaškom klubu te do današnjeg sudjelovanja svakog ljeta u scenskom prikazu „Bitke na Giči“ u okviru Blatskog ljeta.

Svojom ljubavi prema blatskom folkloru, baštiti i sportu Petar je ostavio nezaobilazni trag u promicanju i očuvanju Blata i njegove posebnosti.

* Za dugogodišnji rad u kulturi, a Na prijedlog Narodne Glazbe Blato: dodijeljeno je priznanje MARIJU JOKOVIĆU

Marijo Joković rođen je 02. veljače 1978. godine u Blatu. Gdje je završio Osnovnu u Srednju školu i danas radi kao kvalificirani vodoinstalater u Vodovodu Blato.

1989. godine kao učenik osnovne škole upisuje se i uspješno završava tečaj za mlade glazbenike pri Narodnoj glazbi Blato. Njegov instrument su udaraljke koje od prvih dana pa sve do danas uspješno svira i ne zna što znači izostati sa nastupa bez obzira radi li se o redovnom ili izvan redovnom. Zbog takvog odnosa u više navrata izabran je u Nadzorni i Upravni odbor Narodne glazbe. Za svoj rad zasluženo je dobio priznaje za deset godina i pozlaćenu Plaketu Narodne glazbe Blato za 25 godina neprekidnog rada. Od 2005. godine aktivni je član Društva prijatelja „Vino u tradicji življenja“ a u dva mandata je bio i član Upravnog odbora društva. Pored rada i angažmana u Narodnoj glazbi Blato Mario Joković je od 1996. pa do 2001. godine aktivan član V.U. Kumpanjija Blato i redovito sudjeluje u nastupima društva u tom periodu. Marijo Joković dao je veliki doprinos u očuvanju bogate kulturne tradicije našeg mjesta.

* Za dugogodišnji rad u kulturi, a Na prijedlog HGU Svete Vincenca: dodijeljeno je priznanje ŽELIMIRU BOSNIĆU

Želimir Bosnić svoj rad u kulturi započinje još u Osnovnoj školi kada je 1973. godine postao član Narodne glazbe Blato u kojoj svirao sve do odlaska na školovanje. Za vrijeme pohađanja srednje škole u Blatu postaje član V.U. Kumpanjija a 1976. godine prvi puta nastupa kao kumpanjol. U tom razdoblju član je pjevačkog zbora KUD Petar Milat. Nakon završenog fakulteta i povratka u Blato postaje tajnik a 1994. godine predsjednik VU Kumpanjija. U godini proslave 200-te obljetnice sv. Vincence obnaša dužnost predsjednika Odbora za kulturu Općine Blato. Više od 20 godina na čelu je Odbora za organizaciju Večeri dalmatinskih klapa u Blatu koje su kroz to vrijeme prešle iz Večeri korčulanskih klapa u Festival klapa Dubrovačko – neretvanske županije, te sudjeluje u organizaciji Večeri klapa Omiškog festivala.

2005. godine postaje član Županijskog poglavarstva zadužen za obrazovanje, znanost i kulturu. Želimir je član je Odbora za promicanje štovanje naše Blaženice, član HGU Sveta Vincenca a od 2000. godine član Uprave.

2014. godine izabran je za zamjenika starješine Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova. Ovo priznanje zasigurno će ga potaknuti da i dalje nesebično radi i daje svoj doprinos blatskoj kulturnoj sceni.

* Za dugogodišnji rad u kulturi, a Na prijedlog Matice Hrvatske, Ogranak Blato: dodijeljeno je priznanje Prijamu Bačiću.

Prijam Bačić rođen je 06. ožujka 1940. godine u Blatu gdje je i završio Osnovnu školu. Srednju gimnaziju i Geodetski fakultet završio je u Zagrebu te osim čiste geodezije stekao je diplomu kulturno geodetski smjer. Inicijator je formiranja Ogranka matice Hrvatske u Blatu, a 28. svibnja 1971. godine izabran je za prvog predsjednika Ogranka. U matici je tada bilo učlanjeno 35 članova radnika i 135 podupirućih članova. Za svog djelovanja postavljeno je spomen obilježje blatskoj Kumpanjiji na Giči te spomen ploča Zrinski- Frankopan na Osnovnoj školi Blato. Održana su brojna predavanja kojima je bio cilj buđenja nacionalne svijesti. U Domovinskom ratu bio je načelnik civilne zaštite a u Neovisnoj državi Hrvatskoj ponovno je izabran za predsjednika Ogranka gdje je i danas je aktivni član. Uz sve navedeno dao je osobni, duhovni i materijalni doprinos Matici i našoj Župi. Pomogao je pok. Župniku don Ivi Protiću pri izradi planova i skica u knjizi Župa Blato kao i obnovi Samostana Kćeri Milosrđa. Gosp. Prijam Bačić ukazao je da među nama postoje ljudi koji uvijek imaju ljubavi i vremena za društvene potrebe.

* Najuspješnijem poduzetniku sa najvećim brojem novozaposlenih osoba u 2015. godini dodijeljeno je priznanje tvrtci Blato 1902 d.d.

Dioničko društvo „Blato 1902“ d.d. u 2015.g. uložilo je maksimalne napore da iskoristi pozitivna kretanja u turizmu kao i umjerene pomake u ostalim makro ekonomskim pokazateljima kako bi negativan poslovni rezultat iz 2014.g. nadomjestili čvrstim pozitivnim brojkama u tekućoj godini. Dobri rezultati nisu slučajnost. Naime, društvo je 2015.g. ojačalo svoju visokoobrazovnu kadrovsku nadgradnju u enološkom i financijskom sektoru, no također za uspješnu turističku sezonu zaslužna je i kvalitetna sezonska radna snaga naročito u uslužnoj djelatnosti. Odlična vinogradarska i maslinarska godina, naročito u kvalitativnom smislu, osiguravaju im dobru zalihu, te daju vjetar u leđa za dobre rezultate budućeg razdoblja.

Ulaganje u tehnološku infrastrukturu, uz kvalitetni stručni kadar, ključ su uspjeha koji garantira sigurnost opstanka i čuvanja otočkih poljoprivrednih resursa.

* Na prijedlog TZ Blato - najuspješnijem privatnom iznajmljivaču u 2015. godini: dodijeljeno je priznanje Nikici Gavraniću.

Nikica Gavranić rođen je 15.11. 1956.godine. Živi i radi u Blatu, oženjen i otac četvero djece.

Njegova obitelj u 2015. godini ostvarila je u svom domaćinstvu ukupno 116 dolazaka i 1369 noćenja. Svoje apartmane imaju u uvali Karbuni te raspolažu sa ukupno 16 kreveta.

Turizmom se bave još od 1998. od kada neprestano, zajedno sa poljoprivredom, pa sve do danas rade na stvaranju prepoznatljivog ambijenta njihovog obiteljskog smještaja, ulažući ne samo svoje slobodno vrijeme već pokazujući i maksimalni trud i predanost turizmu od strane svih članova njegove obitelji.

Povezanost sa njihovim dugogodišnjim gostima traje već godinama. Međusobno povjerenje, druženje i ugodna obiteljska atmosfera najbolje govore o načinu prihvata i brizi za svakog pojedinog gosta.

Gostoprimstvo, kao etička vrijednost, zapravo je alat za postizanje konačnog cilja u turizmu i ugostiteljstvu i ostvarivanja ovako uspješno poslovnih rezultata.

alt

alt

alt

alt

foto: D. Oreb


Ispis