U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi, Turističke zajednice općine Blato i etno kuće Barilo jučer, 18. svibnja u Gradskom parku u Blatu i službeno je započeo prigodni program. Međunarodni dan muzeja je manifestacija koja za clj ima promicati muzejsku struku putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvjestiti ulogu muzeja kao institucije koja pridonosi društvu i njegovu razvoju. Organizacija manifestacije vezuje se svake godine uz 18. svibnja, a prigodno osmišljeni programi mogu trajati i više dana. Ovogodišnja zadana tema je "Muzej i kulturni krajolici".

Nastavljajući se na prošlogodišnju manifestaciju "Tajanstvena je zemlja suza" nastavlja se sa prezentiranjem Blata kao muzeja na otvorenom i percepcijom samog mjesta kao svojevrsnog muzeja. Sa takvim doživljajem i interpretacijom mjesta nastavilo se i ove godine i to postavljanjem drvenog znaka, svojevrsnog putokaza na kojem su postavljena imena i udaljenosti do najvećih gradova u svijetu gdje žive zajednice Blaćana. Isti takav znak u isto vrijeme postavljen je i u Sao Paulu u prostorima Sociedade Amigos da Dalmatia. Posjetitelji programa kako u Blatu, tako i u Sao Paulu putem video zida moglisu pratiti događanja u oba grada.

U samom Blatu uz goste koji su sa nama bili uz pomoć virtualnih tehnologija imali smo priliku ugostiti i voditeljice Hrvatske matice iseljenika podružnice Split, Branku Bezić Filipović i voditeljicu podružnice Dubrovnik Maju Mozaru te predsjednicu Hrvatsko australskoga društva u Splitu Tanju Blažević.

Na samom početku programa u ime organizatora prisutnima su se obratili Ivana Sardelić ( Blatski fižuli ustanova u kulturi), Maja Šeparović (TZO Blato) i Katia Gavranich Camargo ( Sociedade Amigos da Dalmatia), a načelnik općine Blato i službeno je otvorio manifestaciju pozdraviiši sve prisutne. U ime Hrvatske matice iseljenika pozdrav je uputila Branka Bezić Filipović. Iz Sao Paula prisutnima su se u službenom dijelu programa obratili uz Katiu Gavranich Camargo, Fanny Gavranich Camargo, predsjednica Glavnog odbora Društva prijatelja Dalmacije, Fatima Stanić Milat, voditeljica odjela za kulturu, i Milan Puh, učitelj hrvatskog jezika. Veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu uputio je pisanim putem pozdrav svima prisutnima u ovom programu koji je pročitala Katia G.C.

Uz tancarice V.U. Kumpanjija u programu su sudjelovale i ženske klape Koraja i Prinčipese.

Po završetku službenog dijela programa posjetitelji u Blatu, ali isto tako i u Sao Paulu imali su se prilike pozdraviti.

"Danas zidovi muzeja nestaju, kao i granice koje nas razdvajaju. Stvaramo naše putove koji nas vode u Blato i u blatske zajednice diljem svijeta. Našim precima je zasigurno drago, te su prisutni duhom u ovom trenutku. Njihova povijest se prepričava s ponosom, ljubavi i poštovanjem. zato je ovo jedan od načina da se vratimo u rodnu grudu njima tako dragu. Ostaje na nama, njihovim potomcima, da sačuvamo te uspomene i održimo naš dalmatinski identitet. Sjećati se znači živjeti". ( iz pozdravnog govora Katie Gavranich Camargo).

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

foto: Franko Bačić


Ispis   E-mail