HRVATSKA U EUROPI – EUROPA U HRVATSKOJ

Od 16. - 21. srpnja 2013. u Zagrebu održana je 47. Međunarodna smotra folklora posvećena ulasku Hrvatske u Europsku uniju s ciljem ukazivanja na hrvatsku i europsku plesnu i glazbenu baštinu zajedničku mnogim europskim narodima i kulturama.

Uz brojne sudionike iz svih krajeva Hrvatske i gostiju iz Australije, Austrije, Češke, Grčke, Iraka, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Španjolske nastupilo je i Viteško udruženje Kumpanjija iz Blata.

Kumpanjija je imala četiri nastupa.

Prvo između desetak grupa iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovenije i Njemačke nastupili su u programu “Sedam plesnih koraka”.

Svaka je skupina pokazala svoju verziju ovoga plesa, kojeg V. U. Kumpanjija pleše pod nazivom "četiri pasa".

Potom se plesao splet pokladnih plesova jer se u njemu mogu naći razni europski plesovi, tipa: valcer, mazurka, polka itd. Ovi su se nastupi odvijali na Gornjem gradu.

21. srpnja Viteško udruženje Kumpanjija je prisustvovalo s ostalim sudionicima Smotre na Svetoj misi u zagrebačkoj katedrali, a potom na Trgu bana Josipa Jelačića odigrali su Kumpanjiju (“ples od boja” ) koja je zbog svoje atraktivnosti privukla veliki broj gledatelja.

U večernjim satima odigrana je četvorka ili kvadrilja, ples koji je dosta raširen po Europi, a može se naći i u nas.

Više o Smotri i nastupima V.U. Kumpanjija možete naći na: 47. Međunarodna smotra folklora

alt

alt

alt

foto: V.U. Kumpanjija


Ispis   E-mail