Predvoditelj euharistijskog slavlja trećeg dana devetnice u dvorištu samostana uz svetište blažene Marije Propetog Isusa u Blatu, 2. srpnja, bio je don Mihael Čavlek, župnik župe Očišćenja Blažene Djevice Marije u Smokvici u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu i don Božom Baničevićem, umirovljenim svećenikom.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je župni zbor "Don Jakov Salečić" iz Smokvice.

U propovijedi je don Mihael rekao: "Isus u govoru na gori daje načelne smjernice spram posta, molitve i milostinje. S Isusom dolazi punina vremena, s njim dolazi vrijeme spasenja kojemu je slika svadba. Gdje se slavi svadba, tu se ne posti. Nemoguće je miješati novo i staro. Isus ne stavlja pod znak pitanja post. On se okreće protiv farizejske prakse posta, posipanja pepelom te raznih vanjskih izobličavanja. Post ne bi smio biti znak tugovanja za nečim jer je žalovanje znak da čovjeku nešto bitno nedostaje, da je nešto izgubio. Učenici ne trebaju sebi ništa uskratiti dok je zaručnik s njima. Treba živjeti život kao svadbenu svečanost, kao poziv na jedinstvo sa samim Bogom, sobom i cijelim svijetom. U Isusovoj blizini nestaje podijeljenost, bezdan koji dijeli zemaljsku zbilju od nebeske zbilje. Isus želi da živimo u novosti života, da znamo da smo stvoreni za nešto više. Da se nekad sustegnemo od onoga zemaljskoga, da čeznemo za višim darima. Neka nam u tom nastojanju pomogne blažena Marija Propetog Isusa Petković, koja je to prepoznala i tako živjela".

Nakon završetka euharistijskog slavlja, koje je zaključeno procesijom svećenika, redovnica i vjernika kroz sveta vrata i blagoslovom s relikvijama blaženice župni zbor "Don Jakov Salečić" iz Smokvice održao je u dvorištu samostana prigodni koncert.

preuzeto s web straniceInformativne katoličke agencije


Ispis   E-mail