Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Blatu je jučer započeo program obilježavanja koji će trajati sve do 18. svibnja. Program je započeo predavanjem "Od prijatelja do zaštitnika suhozida".

Ovogodišnja zadana tema manifestacije međunarodnog karaktera jest "Muzeji i sporne povijesti - govoriti o neizrecivom u muzejima". Na zadanu temu u narednim danima prezentirati će se prigodni program koji će se održavati u prostorima etno kuće Barilo, ali i proširiti van tih prostora koristeći staru povijesnu jezgru Blata sa svim povijesnim i turističkim znamenostima kao oblik neformalnog muzeja na otvorenom pokazujući kako u današnjem vremenu treba razviti novi koncept doživljaja muzejskog prostora. U prostorima etno kuće Barilo 10. svibnja sa početkom u 20:00 sati održano je predavanje doc.dr.sc. Jadran Kale, dipl. etnolog "Od prijatelja do zaštinika suhozida" ( Sveučilište u Zadru i Muzej Grada Šibenika). Na samom početku u ime organizatora prisutne su pozdravili Ivana Sardelić (Blatski fižuli ) i Maja Šeparović ( TZO Blato) koje su predstavili ovogodišnje partnere u projektu i najavili program koji slijedi.

Nakon toga usljedilo je predavanje gosta predavača koji je kroz predavanje popraćeno prezentacijom upoznao sve prisutne posjetitelje sa suhozidnim strukturama jadranske Hrvatske kao ljudskim pečatom najšireg obuhvata.

"No, njihova vrijednost nije u takvom izračunu karakterističnijim za zemlje oskudnije tipologije ovakvih krajobraznih oblika, već u maštovitosti tuceta raznih formi kakve sačinjavaju prepoznatljive ambijente pojedinih otoka, dijelova obale i zaobalja. Koincidentni početak hrvatskog agrookolišnog poticaja za obnovu suhozida, zajedno sa dosadašnjim naporima zaštite ovakve kulturne baštine i akcijama civilnog sektora obećavaju kako se ovaj hrvatski trag na Sredozemlju neće izgubiti".

alt


Ispis   E-mail