U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, tema "Muzeji i kulturni krajolici" u subotu, 21. svibnja održana je planinarsko turistička tura "Starim putem prema Prigradici". Svi sudionici su se okupili isred Općine Blato odakle je tura i krenula i nastavili prema Prigradici do koje se došlo "starim putem". Nakon kraćeg odmora u Prigradici nastavilo se "novim putem" do Blata sve do novootvorenog prostora Blata 1902. gdje je usljedila degustacija vina, ulja i sl. proizvoda.

Cilj ove planinarsko turističke ture je oživiti stare i zaboravljene putove koji imaju povijesnu važnost. Odabir staze nije bio slučajan budući da upravo ova staza predstavlja put koji je do 1912. godine i izgradnje ceste bio i glavna veza blatske luke Prigradice s Blatom. S njom je i 8. travnja 1795. iz Rima u Blato prenesen sarkofag sv. Vincence, koja je postala nebeskom zaštitnicom Blata, čiji se blagdan svečano slavi 28.travnja. Prigradica je oduvijek bila najmilije kupalište Blaćana. Sudbinska luka, mjesto veselja i tuge. U "zlatnom dobu" Blata, Prigradica je luka iz koje se izvoze velike količine ulja i vina, a potom, nažalost, mjesto odakle se brodom odlazilo u Južnu Ameriku i Australiju, u potrazi za boljim životom. Riva s pristaništem izgrađena je tijekom austro-ugarske vladavine. Nažalost, do 1925. godine filoksera je poharala vinograde pa je stanovništvo bilo prisiljeno napuštati Blato. Ipak, ostali su suhozidi - jedinstveni spomenici ljudskom radu, odnosno zidići građeni od kamena čija je svrha bila zadržati male količine obradive zemlje kako ih ne bi odnijeli kiša i vjetar. Procjenjuje se da njihova ukupna duljina na samom području Blata prelazi duljinu opsega Zemlje i iznosi približno 60 000 kilometara.

Rad, volja i znoj utkani su u tisuće kilometara suhozida i stvoreno je savršeno arhitektonsko djelo u kojim se i danas kao i stoljećima prije uzgaja prvoklasno vino i djevičansko maslinovo ulje. Suhozidi su bezvremenska poruka novim generacijama da nastave tamo gdje su stali njihovi preci i u tome je njihova najveća vrijednost.

alt

alt

alt


Ispis   E-mail