Euharistijsko slavlje u svetištu blažene Marije Petković u Blatu, osmog dana devetnice predvodio je don Stipe Miloš, župnik župe sv. Srđa i Baka, Pridvorje, uz koncelebraciju don Ante Burića, župnika iz Smokvice i don Nikole Berišića, župnika iz Blata.

Image 

U svojoj propovijedi se osvrnuo na današnje evanđelje koje govori o poslanju Dvanaestorice. Istaknuo je kako Isus poziva i poimence ljude za suradnike da propovijedaju kako se približilo kraljevstvo nebesko, a način kako bira je veliko iznenađenje i božanska tajna. Dvanaestorica su bili obični ljudi, a ne već gotovi sveci, njihove slabosti, nedostaci i pogreške nisu prešućene, već ponekad i isticane i naglašavane. Time se potvrđuje Isusova poruka: „Istina će vas osloboditi". Isus je od početka želio da se njegova poruka prenese drugima, što će učiniti njegovi svjedoci. Dvanaestorica su temelj Crkve i izvor apostoske službe primljene od samog Gospodina. „ Za specifičan apostolski rad na Božjoj njivi, u žetvi ovog svijeta, treba i posebno poslanje primiti po Crkvi i njezinom aitoritetu u času i mjestu koje nam Providnost dodijeli. Tako primljeno poslanje treba izvršiti u potpunome predanju i nesebičnosti te raditi na slavu Božju, a ne tražiti osobni uspjeh i hvalu! Sve ovo, konkretno, da konkretnije ne može biti, Bog je ostvario po životu i radu blažene Marije Propetog Isusa. Unutarnjim glasom Bog ju je pozvao i vrlo mladu odvojio iz svijeta za sebe da bi je potpuno dao svijetu". Naglasio je kako je blažena Marija evanđeoske kreposti vjere, ljubavi i nade pretočila u svjedočanstvo prepuštajući se duhovnome vodstvu i autoritetu Crkve u osobi biskupa Marcelića. Po mjerama svijeta nije imala za to predispozicije, ali Gospodin onima koje poziva na nešto osobito daje i osobite milosti. Istaknuo je da imamo snažnu zagovornicu koja prati svoju Družbu, svoje rodno Blato i sav svijet i koja će sigurno zagovarati današnje potrebe onih koji se utječu u njezin zagovor za ostvarenje života po volji Božjoj. Euharistiju je svojim pjevanjem uzveličao zbor "don Jakov Salečić " iz Smokvice kojeg vodi g. Ivo Salečić

Nakon euharistije započelo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim u svetištu. Sudjelovale su uz sestre Kćeri Milosrđa i razne zajednice koje se okupljaju u župi: Franjevački svjetovni red, bratovštine, zajednica mladih, neokatekumenska zajednica i drugi.

s. M. Jasminka Gašparović  

Image 

 


Ispis