Odjeljenje prehrambenog folklora koje djeluje u okviru Viteškog udruženja „Kumpanjija“ – Blato priredilo je 2. veljače u konobi „Zlinje“ tradicionalnu 59. po redu Kućnu zabavu i Večer blatske spize i slastica. Kućnu zabavu prigodno je otvorio predsjednik Tomislav Bačić koji se zahvalio članovima i prijateljima „Kumpanjije“ na spravljenim jelima i slasticama, i na očuvanju i promicanju izvornih blatskih običaja i kulinarske tradicije Blata. Potom je uslijedila kratka molitva i zajednička degustacija i kušanje 110 raznovrsnih jela, slastica, pića i likera, a koje su za ovu prigodu spravili i donijeli članovi i prijatelji „Kumpanjije“.


Tako su se ovoga puta na velikoj trpezi našli domaći pršut, sir iz u'ja, kapulice iz kvasine, masline, kapare, pečene masline, domaća plata, rikula na salatu, gnjive u toću, gruda, ze'je na macolu, čimule (brsovnice), kupus na tabak, blitva, ripa, slanutak, sočivo, suhe smokve, inćuni, slane gere, slane sardele, marinirana sirova riba (karpačo), riblja pašteta, pašteta od slanutka, frigane i polučene gere, fratri, brodet s kašon, crni rizot od sipe, dim'jena riba, riba s povrćem, frigani gavuni, frigana hubotnica, hubotnica na salatu, lignje, bakalar, lumpari sirovi, rižot od lumpari, male gere s grozjen, pečeni cipli i salpe, pečeni pagar i zubatac, a od mesnih jela bilo iz baje, pikat, pračevina na pusuru (na kockice), pašticada s njokama, janjetina s bižon, mlado s bižima, junetina sa suhin smokvama i njokama, suho meso s kravuton, kobasice, tripice, kulinje, kobasice od vepra i medvida, zec na divjač, suha glava, panceta, čvarci, naduvak i slatki kulen. Od krušnih proizvoda tu su bile pogače, kruh iz krušne peći, domaći kruh s anižon, frementun, bobice i 'šenica, štapići od tista, kokošica, kukuruzni kruh i slani kiflići, a od slastica, blatska torta,blatska lumblija, rožata, mantala, hrstule, pita od jabuka, cukarini, krokant, kućni prijatelj, košnice, rolada, praskve, utopljenici, čupavci, bombice, krafne, roščići, paradižot, narancini, kuglof, kolač od naranče, kotonjata, pršurate, cunjeri, rafioli, bruštulani mindeli, sirnice, pandešpan, orahnjača, keksi na makinu, slatki kiflići, suhi kolač, štrudla, uštipci, čokoladni kolač, kolač od rogača, mramorni kolač, cimet kolač, kompot od kunja i ženske mušice.
Ugodnom druženju i veselom raspoloženju pridonijela je svirka Ive Protića i Ivana Dominika Sardelića na harmonici butunari i Blatskih Veseljavaca, uz koje su mnogi zapjevali izvorne blatske pjesme i zaigrali pokladne „munde“ i starinske plesove.

alt

alt

tekst i foto: Dinko Oreb


Ispis