Za hrvatske arheologe ovo je definitivno uzbudljiva jesen: na brdu Kopila kod Blata na otoku Korčuli otkrili su nekropolu za kojom se tragalo desetljećima.

Već na površini zatekli su ostatke nekoliko stotina helenističkih posuda, a kad su započela iskapanja, ukazala se megalitska konstrukcija do sada nepoznata na Jadranu. Stručnjaci pretpostavljaju da bi taj objekt, građen golemim kamenim blokovima, mogao biti kneževska grobnica stara oko dvije i pol tisuće godina.

- U središnjem dijelu otkopana je kamena konstrukcija približno kružnog tlocrta, građena „megalitskom“ tehnikom, tj. slaganjem velikih kamenih blokova dužine i do 1,5 metara. Sve upućuje na to da je objekt iz protopovijesnog vremena, možda 6.-4. st. prije Krista.

Analogije toj građevini na Jadranu ne postoje, ali slični monumentalni objekti u zaleđu današnje Grčke govore da se radi o kneževskoj grobnici, odnosno mjestu gdje su se ukapali istaknuti pojedinci, koji su poslije postali predmetom obožavanja i u čijoj je okolini tijekom idućih stoljeća oblikovano groblje - objašnjava arheolog Dinko Radić iz Centra za kulturu Vela Luka, koji radovima na terenu rukovodi zajedno s kolegama Igorom Borzićem, docentom na Odsjeku za arheologiju Sveučilišta u Zadru, te arheologinjom Anamarijom Eterović Borzić, također iz Zadra.

Za predmete pronađene na površini utvrđeno je da su iskopani prije stotinjak godina. Naime, krčeći tlo, blatski su težaci nalazili grobove i njihove sadržaje: keramičke vaze, ljudske kosti, željezno oružje, ukrasne predmete, izbacivali na vrh meje, odnosno suhozidnog podgrađa. Vaze su porazbijane, željezo je korodiralo, kosti su se raspale, a dosad obavljene analize datiraju pronađene posude u zadnja stoljeća stare ere. Proizvedene su vjerojatno na apulijskoj obali (Canosa, Taranto) ili u obližnjoj helenističkoj Isi, kazao je Dinko Radić, koji sa zadovoljstvom napominje kako će se dobar dio posuda moći u cijelosti rekonstruirati.

To posebno vrijedi za kvalitetne crnoglazirane čaše ukrašene kanelurama, crvenim i bijelim slikanjem. Među pronađenim predmetima su i dijelovi velikih kopalja, brončane i srebrne ukrasne igle, kao i dijelovi staklenih i jantarnih ogrlica. Točnijem datiranju svih tih predmeta pomoći će dva nađena novčića.

Nakon što su o korčulanskoj Veloj spili i pronalascima izuzetne kolekcije keramike stare i do 17 tisuća godina, koja je promijenila dosadašnja poimanja o životu i navikama ljudi iz doba paleolita, opširne reportaže nedavno objavili New York Times i brojni svjetski znanstveni časopisi, nova istraživanja na Korčuli samo potvrđuju kako se mnoga poglavlja naše davne prošlosti tek trebaju napisati.

Tako saznanja o Kopili ukazuju da je to bilo snažno utvrđeno naselje, središte više rodovskih zajednica, iz kojeg se upravljalo Korčulom i okolnim akvatorijem, posebno plovnim putem prema ušću Neretve i dalje prema središnjoj Bosni.

više na: Kod Blata na otoku Korčuli pronađena neobična megalitska građevina za kojom se tragalo desetljećima

Olivija Gustin Čuljak/Slobodna Dalmacija         

 


Ispis   E-mail