Muzej1 MIzložba blatskih rukotvorina

"Dobrodošli na izložbu blatskih rukotvorina u lijepom, ali slabo očuvanom kaštilu Arneri koji treba hitnu obnovu. Na ovom mjestu se zahvaljujem svima koji su posudili svoje eksponate, djela svojih vrijednih ruku i mašte inspirirane otočkim krajolikom, životom i ljudima. Rukotvorine koje ima izložba vezane su uz tradiciju i u ovim modernim i tehnikom opterećenim vremenima su kao dašak svježine iz prošlosti i sjećanja kako se nekada živjelo...."

Zahvale idu najprije gospođi Milici Padovan koja je posudila izloške izrađene već sredinom prošlog stoljeća, zatim gospođi Mileni Borovina čiji modeli kuća, pojata i crkvica vjerno prikazuju nekadašnju ruralnu arhitekturu, gosp. Anti Radaiću koji se sa izloženim brodovima pokazao kao vješt i strpljiv majstor, gosp. Ivi Marinoviću Bršćanu koji je posudio dva jedrenjaka, i konačno fotografu i umjetniku Frani Aniću hvala na dva djela koja prikazuju blatske motive rađene tehnikom iskucavanja metalne ploče, te na fotografijama koje smo izložili. Nadam se da će vam ova izložba ostati u lijepom sjećanju.
Izložbu pripremile Dijana Bulić Marinović, Dijana Joković i Mišel Vojvodić - stoji u pozdravnoj riječi i predgovoru ukusno opremljenog kataloga izložbe blatskih rukotvorina koja je postavljena i otvorena u Zavičajnom muzeju (kaštel Arneri) u Blatu. Izložbu je u ime domaćina i organizatora otvorila prof. Mišel Vojvodić, dok je nazočne posjetitelje upoznala sa izložbenim postavom dipl. etnologinja i povjesničarka Dijana Bulić Marinović. Prvi ovoljetni izložbeni postav, kako je pritom istaknula Dijana Bulić Marinović, sadrži vezove i rukotvorine, makete brodova, ručno izrađene suvenire, slike u bakrotisku, umjetničke fotografije sa blatskim motivima, kuće, crkvice, polače i staje u kamenu, te ostale ručne radove blatskih autora. Ugodnom druženju uz izložbene eksponate pridonijele su i članice ženske klape Prinčipese koje su pod vodstvom prof. Dalije Gavranić otpjevale nekoliko izvornih blatskih napjeva.   
Inače, muzej će biti otvoren tijekom trajanja kulturne manifestacije XII. blatsko ljeto, i to svakoga dana u vremenu od 9 do 12 i od 18 do 21 sat.

 

Muzej1

Muzej2

Muzej3


 


Ispis