Franjo Tuđman (14. svibnja 1922.,Veliko Trgovišće-10 prosinca 1999., Zagreb), povjesničar i prvi predsjednik samostalne Republike Hrvatske.
Image 
Povodom 10 godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika izaslanstvo Općine Blato položilo je vijenac na trgu dr. Franje Tuđmana.
Dr. Franjo Tuđman nastupio je 1989. godine s jasnom vizijom suverene hrvatske države.
Stvorivši snažan nacionalno-demokratski i općehrvatski pokret, Hrvatsku demokratsku zajednicu, na prvim demokratskim i višestranačkim izborima dr. Franjo Tuđman preuzima vlast u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.  Da bi omogućio hrvatskim državljanima da izraze svoju volju o samostalnoj Hrvatskoj, raspisao je povijesni referendum o samostalnosti, na kojemu se, u svibnju 1991. godine, 94% građana očitovalo za suverenu hrvatsku državu izvan jugoslavske zajednice.
Čitav njegov životni put potvrđuje ga kao demokrata i humanista. Njegovim dolaskom na čelo Republike Hrvatske godine 1990. godine uveden je demokratski poredak. Izabran je neposredno, u dva navrata, za predsjednika Republike Hrvatske. Godine 1992. godine s 58% i 1997. godine s 61% glasova. Nikada nije izgubio ni jedne izbore!
Image 
Danas, 10 godina nakon smrti utemeljitelja moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana, u 18.00 sati u župnoj crkvi biti će Sveta misa zadušnica, a potom u 19.00 sati u velikoj dvorani Doma kulture prikazat će se dokumentarni film "Tuđman" redatelja Jakova Sedlara prema scenariju Hrvoja Hitreca.

Ispis   E-mail