Navršava se 26 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, jednog od najvažnijih uspjeha hrvatske diplomacije.

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

 


Predsjednik dr. Franjo Tuđman, u obraćanju naciji preko televizije, te večeri je rekao:

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaest stoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.”

Priznanje je Hrvatska dočekala u vrijeme Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje je međunarodno priznate granice izašla tek šest godina kasnije, nakon oslobodilačkih akcija hrvatske vojske Bljeska i Oluje te mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

U ozračju novog vremena, vremena napretka, dobrobiti i otvaranja novih mogućnosti s ponosom se prisjećamo svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

Drage Blajke i Blaćani, poštovani sugrađani,  čestitam Vam Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

 

NAČELNIK OPĆINE BLATO

Ante Šeparović, dipl.ing.

 


Ispis