Pavle Despalj

S tugom sam primio vijest o smrti maestra Pavla Dešpalja, velikoga hrvatskog kompozitora, dirigenta i akademika. Maestro Dešpalj rođen je u Blatu na Korčuli 1934. godine, a kompoziciju je diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Šuleka.

U svojoj dugačkoj i bogatoj karijeri bio je osnivač mnogobrojnih manifestacija poput Zadarskih glazbenih večeri, za čije je potrebe osnovao i Zadarski komorni orkestar. Bio je šef dirigent Simfonijskog orkestra RTZ, nakon čega je bio dirigent i glazbeni ravnatelj Floridskog simfonijskog orkestra i Opere u Orlandu na Floridi. Od 1981. do 1986. šef je dirigenta Zagrebačke filharmonije, a bio je i ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara te profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dirigent Tokyo Geidai filharmonije i profesor na Tokijskom nacionalnom sveučilištu, šef dirigent Hrvatskog komornog orkestra i Splitskog komornog orkestra.
Gostovao je kao dirigent u prestižnim inozemnim simfonijskim orkestrima u Luksemburgu, Toulouseu, Milanu, Frankfurtu, Bratislavi, Salzburgu, Budimpešti, Bukureštu i Moskvi.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a bio je i član mnogobrojnih međunarodnih žirija dirigentskih natjecanja diljem svijeta. Počasni je šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, počasni je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, doživotni počasni šef dirigent Hrvatskog komornog orkestra, počasni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Zadarskog komornog orkestra. Počasni je član Varaždinskog komornog orkestra, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatskog društva kornista. Počasni je građanin Daytona Beacha, profesor emeritus Tokijskog nacionalnog Sveučilišta i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Njegov odlazak veliki je gubitak za sve njegove kolege, prijatelje i obitelj koji će se zasigurno s puno ljubavi i poštovanja nastaviti promicati njegovu bogatu kulturnu i glazbenu ostavštinu.

U ime Općine Blato i u svoje osobno ime izražavam sućut svima koji su u žalosti za maestrom Pavlom Dešpaljom.

Načelnik Općine Blato
Ante Šeparović


Ispis