Izlozba Oluja 95 2020

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Blatu (mala dvorana Doma kulture) će se 4. kolovoza (srijeda) sa početkom u 21:00 sat otvoriti izložba "Oluja" Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Zbog epidemioloških mjera broj uzvanika na otvaranju je ograničen, ali pozivamo sve da je razgledaju do 20. kolovoza prema radnom vremenu male dvorane Doma kulture, od ponedjeljka do petka prema sljedećem rasporedu (ponedjeljak, srijeda, petak od 18:00-21:00 i utorak – četvrtak od 09:00-12:00).

Ovim putem se zahvaljujemo Muzeju domovinskog rata Dubrovnik i ravnateljici Varini Jurici Turk na odličnoj suradnji.

"Povodom 25. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja” Muzej domovinskog rata Dubrovnik priredio je stvarnu i virtualnu tematsku izložbu „Oluja 1995. - 2020.”
Za njihovu realizaciju odlučili smo se radi velikog interesa s kojim je više od 35 000 posjetitelja razgledalo izložbu iste tematike „Oluja pobjede i slobode” postavljenu 2015. godine.
Sadržaj ovogodišnje virtualne izložbe i digitaliziranog kataloga, značajno je proširen i obogaćen novim spoznajama i važnim povijesnim činjenicama koje smo utvrdili sveobuhvatnim sustavnim istraživačkim radom i nastavkom stručne obrade građe iz muzejskih zbirki i dokumentacije.
Izlaganje većeg broja dojmljivih dokumentarnih snimaka proslavljenih ratnih fotoreportera Matka Biljka, Božidara Vukičevića, Zvonimira Pandže i Mila Kovača, kao i onodobnih izdanja Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika, omogućila nam je provedena digitalizacija i inventarizacija kojom je samo ove godine obuhvaćeno preko 10 000 predmeta iz muzejske Zbirke fotografija.

Ovom izložbom dokumentarna ratna fotografija iznova se potvrdila kao temelj naše vizualne memorije, visoko vrijedan muzejski predmet i prvorazredan povijesni izvor koji nam oživljava atmosferu i značaj povijesnih događanja. Izražena muzealnost koju posjeduje čini je nezamjenjivim izložbenim medijem koji uspješno ilustrira i dokumentira muzejsku stvarnost priređenih izložbi.

Izložbu „Oluja 1995.-2020.” čine dvije kronološke tematske cjeline.
U prvoj cjelini odabranim reportažnim fotografijama Matka Biljaka i Božidara Vukičevića, pratimo pobjedonosno napredovanje postrojbi Hrvatske vojske na području Sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina, dolazak predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana u Knin i svečano podizanje zastave na kninskoj tvrđavi.
U sklopu ove cjeline obrađena su dva važna povijesna događaja, svečani doček Vlaka slobode i 4. gardijske brigade na Splitskoj rivi nakon Oluje koja su simbolično potvrdila konačnu pobjedu i završetak rata.
Drugu cjelinu čine fotografije Zvonimira Pandže i Mile Kovača koji svjedoče o ratnim događanjima na dubrovačkom području u vrijeme Oluje. Prezentirane su i nove povijesne činjenice o zločinačkim napadima Hercegovačkog korpusa VRS na dubrovačko područje u kolovozu 1995. godine kao i značaju uspješne obrane juga Hrvatske za konačno slamanje velikosrpskih osvajačkih planova."

(Preuzeto sa panoa izložbe "Oluja 1995.-2020. autorice Varine Jurice Turk)


Ispis