Obilj Zeljko Zanetic Savo 10 2021 0009

Početak listopada 1991. godine u Dubrovniku je bio jedan od najtežih razdoblja u novijoj povijesti grada.

Upravo 5. listopada 1991. godine, prvi je put neprijateljska vojska topovima napala uže gradsko područje, a agresorska vojska je tenkovima ušla u Slano i prekinula posljednju kopnenu vezu Dubrovnika s drugim dijelovima Hrvatske.

Tog 5. listopada u Slanomu, upavši u četničku zasjedu, nastradao je Želimir Žanetić "Savo", hrvatski branitelj iz Blata na Korčuli.

U prigodi obilježavanja tridesete godišnjice njegove smrti, koji je u to vrijeme bio pripadnik pričuvnog sastava Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Policijske postaje Korčula, te u znak sjećanja na njegovu žrtvu, 5. listopada 2021. godine, u blizini državne ceste D-8 u mjestu Slano, upriličeno je otkrivanje spomen obilježja s njegovim imenom.

U uvodnom govoru prisutnima se obratio Tonči Gavranić, u to vrijeme ratni zapovjednik S.O. Korčula.

Uz obitelj stradalog Želimira na otkrivanju spomen obilježja, vijenac je položio i svijeću zapalio ispred Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, zamjenik načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Miro Bajo, načelnik Policijske postaje Ston Hrvoje Franković i načelnik Policijske postaje Korčula Đani Barčot.

Osim njih, cvijeće i svijeće su položili predstavnici lokalne vlasti, predstavnici Općine Blato, predstavnici tvrtke Radež d.d. iz Blata, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Blatskog športskog kluba Zmaj Blato i suborci Želimira Žanetića "Savo".

Molitvu i blagoslov je predvodio župnik Župe sv. Vlaha, fra Stipan Klarić, nakon čega je počasni vod uručio Spomen zastavu Želimirovom sinu Dejanu Žanetiću.

Dan prije, 04. listopada 2021. godine u 17,30 sati načelnik Općine Blato i članovi obitelji Želimira Žanetića položili su vijenac i zapalili svijeće pored Spomen križa na groblju Sv. Križa u Blatu.

Dio teksta: PU DN