U petak, 30. siječnja, u organizaciji TZO Blato, Blatskih fižula - ustanove u kulturi i etno kuće Barilo svoja vrata otvorila je etno kuća Barilo  i pozvala sve da ih posjetu i razgledaju etnografsku zbirku.Svi posjetitelji imali su priliku uz slobodan ulaz i piće dobrodošlice razgledati uz vodstvo zbirku od 12:00 do 22:00 sata.

Kroz jutro etno kuću su posjetili učenici Osnovne škole Blato i Srednje škole Blato, a od 12:00 sati ona je bila otvorena za sve posjetitelje, kojih je bilo do samoga kraja 220.
Sama etno kuća sastoji se od unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora. Unutrašnji prostor čini staro ognjište (komin), dnevni boravak (tinel), spavaća soba, kuhinja i soba sa velikom zbirkom narodnih nošnji, odjeće i ručnih radova iz prošlih vremena. Vanjski dio zbirke čine poljoprivredni alati, ribarski pribor i mnoštvo kamenih uporabnih predmeta.
Zbirka ima svojstvo kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - Listu zaštićenih kulturnih dobara. Inventar uključuje ukupno 579 predmeta.
alt