Ljubitelji turističkih i povijesnih atrakcija koji su se zatekli u Blatu 10. kolovoza bili su dijelom još jednog scenskog prikaza „Bitke na Giči”.

U sklopu XXVII. blatskog ljeta na Plokati 10. kolovoza s početkom u 21:00 sat izveden je prigodni program povodom obilježavanja 448. godine od Bitke na Giči (zabilježeno u Rozanićevoj kronici "Obrana Korčule od Turaka 1571. godine").

Članovi H.G.S.U. Petar Milat i V.U. Kumpanjija uprizorili su scenski prikaz povijesne bitke koja se dogodila 10. kolovoza 1571. godine na proplanku Giča. Uz scenski prikaz brojni posjetitelji su imali priliku vidjeti "Kotiljun" i "Kumpanjiju"- ples od boja pod vodstvom kapitana Nikole Žaknića, barjaktara Josipa Žaknića i kapulara Ivana Gavranića.

Bitka na Giči, koja se već trinaestu godinu za redom održava na Plokati, tijekom godina je postala jedan od tradicionalnih i najposjećenijih ljetnih događaja na područje Općine Blato, ali i zapadnog dijela otoka Korčule.

Atraktivnosti ovog originalnog i nesvakidašnjeg događaja koji se izvorno dogodio u 16. stoljeću doprinosi sudjelovanje brojnih sudionika.

Scenariji "Bitke na Giči" potpisuje Emilijo Šeparović, režiju Emilijo Šeparović i Stjepan Bačić te pirotehničke efekte Dalijo Burmas i Petar Sardelić.

Nakon scenskog prikaza nastavljeno je druženje sudionika i posjetitelji okupljenih oko stola na kojem su se nudila tradicionalna blatska jela uz glazbenu kulisu benda Art Acoustic, a cijeli događaj upotpunili su sa svojom ponudom Blato 1902, Liga protiv raka Korčula-Lastovo-Pelješac-Mljet ogranak Blato i Vinarija Bačić.

Organizatori večeri bili su Radio Blato, Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica općine Blato.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

G A L E R I J A

foto: F. Bačić