s02.jpg (50447 bytes)"Oj Studenče, vodo moja hladna, jel mi ode napojila draga...."

U pjesmi opjevani izvor vode i izvor života ovog dijela otoka, Studenac, danas je ceremonijalno pušten u pogon nakon provedene rekonstrukcije i dogradnje postrojenja, ali i estetskom uređenju stare neobične rotonde s kupolom i njenog okoliša. 

"Oj Studenče, vodo moja hladna, jel mi ode napojila draga...."

s02.jpg (50447 bytes)

Ženska klapa Prinčipese pjeva na Studencu

U pjesmi opjevani izvor vode i izvor života ovog dijela otoka, Studenac, danas je ceremonijalno pušten u pogon nakon provedene rekonstrukcije i dogradnje postrojenja, ali i estetskom uređenju stare neobične rotonde s kupolom i njenog okoliša. 

S05

Uz kapacitet od 40 - 60 litara vode u sekundi blatski Studenac je drugi sustav po veličini na svim hrvatskim otocima (poslije Cresa). Tijekom obnove vodosrpilišta i njegovih postrojenja zamijenjen je stari i ugrađen novi automatski sustav za dezinfekciju vode plinskim klorom, ugrađen je mjerač protoka (jedan od uvjeta za produljenje vodopravne dozvole), te je zamijenjena i dograđena nova kamena i željezna ograda koja uz estetske kvalitete također postaje važna za ispunjavanje uvjeta za produljenje zakonom obvezne vodopravne dozvole. Uporedo sa tehnološkom obnovom obnovljen je djelomično vraćen izvorni izgled Studenca, a koji se prvi puta pismeno spominje u ljetopisu "Libro od dogajajih" (1834 - 1904) od Ivana Ostoje gdje stoji:
"1846. g. Ovoga lita poče se je činit novi studenac u Blatu"

s11.jpg (88982 bytes)Direktor poduzeća Vodovod, gosp Rade Kaštropil, u svom je prigodnom govoru, evocirao poznate činjenice vezane za povijest Studenca, njegov značaj u životu Blata nekada i naročito značaj ovog izvora danas za Blato, Velu Luku i Smokvicu te pojedine turističke uvale. Gospodin Kaštropil je također iscrpno opisao pojedinosti rekonstrukcijskog zahvata kao i tijek radova.

 

 

Načelnik Općine Blato je presjecanjem vrpce i službeno otvorio renovirani Studenac, a Don Stipe Miloš je uputio božji blagoslov ovom izvoru vode da služi na dobrobit svih koji o njemu ovise.

s07.jpg (61309 bytes) s06.jpg (62488 bytes) s12.jpg (87873 bytes)

Građevinske radove na obnovi i uređenju vodocrpilišta Studenac su prema idejnom rješenju projektnog biroa Kapov d.o.o. iz Splita izveli radnici poduzeća Konstruktor - Hotina iz Blata, a obradu kamena i klesarske radove obavio je Ante Cetinić Koća iz Blata. (D.O.) 

 

s03.jpg (57020 bytes) s08.jpg (64503 bytes) s09.jpg (62768 bytes)

s10.jpg (95456 bytes)

s01.jpg (16578 bytes)