U organizaciji poduzeća BLATO 1902 d.d. i suorganizaciji uljara otoka Korčule, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske, u Blatu je održana dvodnevna manifestacija pod nazivom Dani maslinova ulja otoka Korčule. Susret maslinara otoka Korčule je u nazočnosti predstavnika svih korčulanskih uljara, maslinara i gostiju otvorio direktor poduzeća BLATO 1902 d.d. Ivan Milat, koji se zahvalio svim kolegama i maslinarima sa otoka Korčule na doprinosu u proizvodnji kvalitetnog maslinova ulja, kao i Ministarstvu poljoprivrede na potpori ovog hvale vrijednog projekta.

Image
U ime pokorovitelja Dana maslinova ulja otoka Korčule nazočne je pozdravio savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede zadužen za vinogradarstvo i maslinarstvo dr. Vinko Milat, koji je upoznao nazočne sa trenutačnim stanjem u maslinarstvu Hrvatske, sa zakonskim propisima, trendovima, standardima i zahtjevima Europske unije glede sadnje i uzgoja maslina, te integralne proizvodnje, marketinga i plasmana djevičanskog maslinova ulja. Prvog dana susreta maslinara otoka Korčule, a koji je održan u velikoj dvorani Osnovne škole Blato, održana su stručna predavanja na teme Agrotehničke mjere u maslinarstvu, Kvaliteta maslinovog ulja i tribina – rasprava i odgovori na pitanja. Stručna predavanja okupljenima maslinarima i predstavnicima uljara otoka Korčule održali su Italo Žužić iz Poreča i Mario Bonifačić iz Rijeke koji su upoznali nazočne sa primjenom dozvoljenih zaštitnih mjera u maslinarstvu, sa biološkom (ekološkom) proizvodnjom, načinom čuvanja i postupcima koji utječu na kvalitetu maslinova ulja. Također, ukazali su na potrebu agresivnijeg marketinga i plasmana maslinovog ulja, gdje veliku odgovornost i ulogu imaju ugostitelji, a koji bi trebali biti svojevrsni ambasadori promiđžbe i plasmana djevičanskog maslinovog ulja na svom području.   
 
 Image
 
Drugog dana susreta korčulanskih maslinara priređeno je stručno ocjenjivanje kvalitete 11 različitih uzoraka korčulanskog ulja, te njihova degustacija i edukacijsko kušanje. Na kraju susreta uslijedila je rasprava i diskusija u kojoj su razmijenjena razna iskustva i dati stručni savjeti, a koji su se odnosili na čuvanje, branje, preradu, kvalitetu, organizaciju otkupa, zakonske obveze, navike i zakonske regulative Europske unije.