Svake godine u Blatu, u spomen na ovu predivnu legendu, ali i očuvanje blatske tradicije i običaja te ususret blagdana Svih Svetih , održava se na mjesnoj plokati izložba, blagoslov i degustacija tradicionalnih blatskih lumblija, koje pripremaju učenici Srednje škole Blato, pod vodstvom svojih profesora Jakice Dragičević, Borke Petković. Dubravke Cetinić , Tončice Farac ,Ivana Biško i Petrana Dovijanić.

Tako su se i ove godine 24. listopada u poslijepodnevnim satima u prostorijama škole okupili učenici i zajedno sa svojim nastavnicima pripremali ovu prekrasnu deliciju. Sudjelovalo je 9 grupa iz nekoliko odjeljenja. Svaka grupa radila je po svom receptu kojeg su donijeli od svojih baka ili mama, ali svaki od njih sadrži one osnovne sastojke koje lumblija mora sadržavati, ali isto tako svaki ima neki mali detalj koji će razlikovati jednu lumbliju od druge, ali u toj mjeri da neće znatno promijeniti okus lumblije. U školi je vladala vrlo ugodna atmosfera , 40-tak mladih i njihovih nastavnika svi s istim ciljem da njihova lumblija bude najukusnija, ali i da se ta lijepa tradicija i dalje očuva. Pripremljeno tijesto učenici su ponijeli svojim kućama da ga ispeku i pripreme za degustaciju.

U nedjelju, 26. listopada ponovno su se okupili ti isti učenici i na mjesnoj plokati ispred župne župne crkve pripremili i ukrasili stolove na kojima će predstaviti svoje lumblije. Nakon pozdravnih riječi i zajedničke molitve dekan don Nikola Berišić je u nazočnosti  vjernika, blatskih srednjoškolaca, njihovih profesora i roditelja zahvalio učenicima i njihovim voditeljima na promicanju i očuvanju tradicionalnih i izvornih blatskih običaja. Nakon blagoslova  lumblija slijedila je degustacija. Kada su se mještani razišli, učenici su posremili stolove i otišli svojim kućama ponosni što su bili dio ovog projekta i što su svoj rad podijelili sa svojim mještanima i poručili im da se najmiliji nikad ne zaboravljaju jer ostaju u sjećanju, što lumblija svjedoči već cijelo stoljeće. Također moramo istaknuti da su učenici naše škole pravili Mantalu i Kotonjatu.

U ponedjeljak 27.listopada i utorak 28. listopada učenici su sa svojim nastavnicima obišli Dom za starije osobe u Blatu i Dom za starije osobe Marije Propetog Isusa Petković u Blatu i štićenicima odnijeli nekoliko lumblija na degustaciju.

tekst: Srednja škola Blato


Ispis