L. Smotru blatskog folklora otvorio je predsjednik V.U. Kumpanjija Mario Milat. Posjetitelji su imali priliku vidjeti četvorku ili kvadrilju; ples koji se u prošlosti izvodio u Blatu u svečanim prigodama kao što su vjenčanja i blagdani, kotiljun; narodni pastirski ples za parove iz 17. stoljeća, splet pokladnih plesova, "Blatski tanac" iz 17. stoljeća i Kumpanjiju ili "ples od boja" u izvedbi V.U. Kumpanjija pod vodstvom vojvode-kapitana Ivana Bačića Živo, kapurala Nikole Žaknića Beor i barjaktara Alena Maškovića. U pauzama nastupa V.U. Kumpanjija nastupila je ženska klapa “Perlice”.

U ime ustanove u kulturi “Blatski fižuli” nazočnima se obratila Nikolina Borovina, a potom i načelnik Općine Blato Ante Šeparović koji je i službeno zatvorio XXI. blatsko ljeto.

Program je vodila Dina Šeparović, a započela ga je stihovima novinara i pjesnika Momčila Popadića: "Otključavam srce otključavam glavu sve otključavam, zatim vadim i slažem po veoma bijelom papiru i rogaču, šum vjetra u crnim borovima bilježnicu mog djeda sa podacima o prodaji ulja i vina iz 1927. cvrčka, šaku kapara, stanovite sumnje o porijeklu prezimena, miris lipa na Zlinjama, jednu škrinju sa haljinama ... "

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

altIspis