IN MEMORIAM: CELESTIN SARDELIĆ 1944. - 2009.

Celestin Sardelić rodio se 26. studenog 1944. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Blatu, a učiteljsku školu u Dubrovniku, nakon čega diplomira na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – smjer sociologija i filozofija. Nakon završenog fakulteta svoj radni i politički angažman nastavlja u Sveučilišnom, Gradskom i Centralnom komitetut SKH i kao zamjenik Ministra znanosti. Od 2000. do 2004. godine  na funkciji je veleposlanika Republike Hrvatske u Sloveniji. Od tada prestaje s aktivnom politikom u kojoj je bio više od tridesetak godina i u kojoj nije nikada bio sporedna figura, a poglavito početkom velikosrpske euforije, kada se prvi javno i politički otvoreno i precizno usprotivio Miloševiću i tako prekinuo dugogodišnji hrvatski muk i politiku koja se sluganski odnosila prema Beogradu.
Kao priznati Blatski intelektualac bio je član Društva Blaćana i prijatelja Blata, te glavni urednik Blatskog ljetopisa.
Načelnik Općine Blato je u ime svih Blaćana obitelji izrazio saučešće.
Komemoracija povodom smrti Celestina Sardelića održat će se sutra u utorak 18. srpnja u velikoj dvorani Doma kulture s početkom u 11 sati.


Ispis   E-mail