Program je započeo himnom Republike Hrvatske “Lijepa naša Domovino” nakon koje je uslijedila minuta počasne šutnje za Antu Žanetića i sve one koji su položili život za domovinu.

Zamjenik načelnika Općine Blato Perica Bačić pozdravio je sve okupljene i uz zahvalu obitelji i svima koji su radili na filmu uveo u program koji je uslijedio.

Prije početka projekcije nazočnima se obratio i Jakov Sedlar, kazališni i filmski redatelj. Prisjećajući se svog prvog susreta s Antom i provedenog vremena s njim u Australiji Jakov Sedlar je istaknu da je Ante Žanetić jedan od najboljih hrvatskih nogometaša uopće te sportska i nacionalna veličina.

Ovom prigodom načelnik Općine Blato Ante Šeparović uručio je posebna priznanja redatelju Jakovu Sedlaru i producentu Igoru Prižmiću.

Životnu priču o Hajdukovu nogometašu Anti Žanetiću, nositelju zlatne olimpijske i europske srebrne medalje, u polusatnom dokumentarnom filmu ekranizirao je redatelj Jakov Sedlar.

Ante Žanetić rođen je 18. studenog 1936. je u Blatu na Korčuli, a po struci je bio učitelj. Preminuo je 18. prosinca 2014. godine u Australiji, u 79. godini života.

Svoje memoare i svoju iznimno zanimljivu životnu priču Ante Žanetić opisao je u knjizi 'Zlato Rima i srebro Pariza' objavljenu 2006. godine.

Nogometom se počeo baviti 1952. godine u Zmaju, a nakon toga nastavio je igračku karijeru 1953. godine u GOŠK-u iz Dubrovnika.

Za splitskoga Hajduka igrao je od 1955. do 1960. godine. Odigrao je ukupno 254 utakmice i postigao 41 pogodak.

Jedno vrijeme igrao je za belgijski FC Bruges, a onda je zbog bolesti prekinuo igračku karijeru. Od 1967. godine živio je u Australiji, gdje je pristupio sydneyjskoj Croatiji.

Sudjelovao je na OI 1960. godine gdje je osvojio zlato. Iste godine je sudjelovao na europskom prvenstvu koje se igralo u Francuskoj, na kojem je došao do završnice i osvojio srebrno odličje. Bio je i prvim strijelcem na utakmici kojom se izbacilo domaćina iz daljnjeg natjecanja.

Tada je po izboru World Soocera, zajedno s Peleom, Di Stefanom, Puskasom, Gentom, Grosicsem, Kubalom i ostalim velikanima, izabran u najbolju momčad svijeta 1960., a proglašen je i za najboljeg halfa u Europi.

Umro je 18. prosinca 2014. godine u Wollongongu.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt


Ispis