U koncelebraciji su bili don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu, vlč. Dragan Muharem, župnik u Maloj Bosni (Subotica), vlč. Piergiorgio De Angelis, ravnatelj Biskupijsko-misijskog sjemeništa »Redemptoris Mater« u Puli i don Zoran Cetinić, mladomisnik .

Mons. Beretić se propovijedi osvrnuo na misna čitanja istaknuvši kako je Abraham svim žarom srca zagovarao Božje smilovanje za građane Sodome. »Njegova ljubav se pretvorila u neviđenu hrabrost. Smrtnik se pogađa s Besmrtnim. Čovjek se pogađa s Bogom, samo da spasi ljudske živote. To je slika Isusove ljubavi koju blažena Marija Petković ovako opisuje: On je primio na sebe naša poniženja… da nam pokaže vrijednost i veličinu poniznosti! To je našem Božanskom Učitelju najljepša i najmilija krepost. Jeste vidjeli hrabru poniznost Abrahama? Molimo svim srcem, da i nama Isus dade blago i ponizno srce.

Blažena Marija je odrasla u bogatoj kući. I Abraham je bogat čovjek. Za volju Božju ostavio je sigurnost grada, posta je lutalica, beskućnik. I ništa mu nije palo teško zato što je u sebi nosio Božansku ljubav. Zar tu ljubav nije Bog usadio i u srce blažene Marije. Ljubav ju je odvela u samostan. Ljubav ju je vodila po svijetu da ponizno, hrabro i ustrajno po selima i gradovima, od kuće do kuće prosi kruha za djecu. I pred kralja je stala i prosila.

Tu ljubav naučila je pred Raspetim. Zato je napisala: Propete Isusove ruke neka nas opominju da sve radimo u ljubavi i požrtvovnosti, probodene noge Isusove neka nas opominju da hodamo putem sv. poslušnosti i putem sv. Božjih zapovijedi. Njegova trnova kruna neka nas sjeća svete poniznosti koja mora da resi našu dušu, a otvoreni bok Isusov neka bude naša najslađa okrepa i naš zaklon, iz njega crpimo snagu u svim svojim bolima i slaboćama.«

Naglasio je kako Bog treba suradnike, koji će njegovu milosrdnu ljubav donijeti ljudima u potrebi, a takvu je suradnicu pronašao i u Mariji. »Stajao je jednom naš Gospodin pred kućom Petkovićevih, Marija je čula kako govori: Evo na vratima stojim i kucam. Posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom (Otk 3,20). Marija je otvorila vrata Petkovićevih, a Isus je unišao u izabranu kuću. On koji nije imao gdje bi glavu naslonio, našao je veliko srce Marijino. Lijep je dugi drvored lipa i suhozid, rodni vinogradi i maslinici, divni su Isusovi učenici u Blatu, kad su znali roditi tako divnom Isusovom učenicom, kao što je Marija. Molimo Boga, da nam svima dade ponizno i molitveno srce. Srce spremno da posluži čovjeku u potrebi«, zaključio je vlč. Beretić.

Po završetku euharistijskog slavlja, svećenici, ministranti, časne sestre i vjernici uputili su se u svetište, gdje je uslijedila molitva bl. Mariji Propetoga, blagoslov s njezinim moćima i mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice.

Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice koji je po završetku euharistijskog slavlja održao prigodni koncert sa skladbama u čast Blažene Djevice Marije u samostanskom dvorištu. Na kraju programa mons. Beretiću i katedralnim pjevačima zahvalila je s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Družba Kćeri Milosrđa



Ispis