Na samom početku načelnik Općine Blato gosp. Ante Šeparović nazočnima se obratio prigodnim govorom te zahvalio autorima monografije. Također je zahvale uputio i ravnatelju muzeja dr.sc. Ivi Fadiću i dr.sc. Davorki Radovčić koji nisu mogli biti na prezentaciji.

Nakon pozdravnih riječi načelnika autori su predstavili monografiju:

Dr.sc. Igor Borzić kroz svoje predstavljanje dočarao je vremenski kontekst doba i okolnosti u kojima se Kopila uzdigla i postala značajno, tj. najznačajnije naselje na ovom dijelu svijeta.

Arheologinja Anamarija Borzić – Eterović predstavila je monografiju „Grad mrtvih nad poljem života“.

Dr.sc. Dinko Radić govorio je o tome što je Kopila, što bi Kopila mogla predstavljati Blatu i Blaćanima.

Priča o Kopili započela je 2012. godine – točno prije 5 godina.

Monografiji kao kruni istraživanja bilo je potrebno mnogo više od običnog terenskog istraživanja, bilo je potrebno sporo i temeljito studiranje davnog vremena, tadašnjeg života, nađenih predmeta pa i samih ljudskih ostataka.

Motiv je bila ona pokretačka snaga, ideja da se rezultati istraživanja pokažu javnosti kroz jednu izložbu, jer istraživači su bili svjesni činjenice - da pronađeni predmeti daleko nadilaze Blato, Korčulu, a možemo reći i Jadranske okvire.

Autori monografije nazočne su na najbolji način kroz svoju stručnost upoznali na značaj Kopile u stoljećima koja su prethodila Kristovom rođenju.

Na kraju programa Načelnik i njegov zamjenik autorima su uručili poklone te je nastavljeno zajedničko druženje uz prigodni domjenak.

Voditeljica programa: Fani Bačić

ODJELJAK ZA DRUŠTVENE

DJELATNOSTI OPĆINE BLATO

alt

alt

alt


Ispis