Udžbenik i radna bilježnica obiluju sadržajima iz hrvatske kulturne baštine pa se primjerice uz abecedu učenici upoznaju s prirodnom i kulturnom baštinom Republike Hrvatske. Uz sadržaje za učenje hrvatskog jezika u udžbenik su integrirane i glazbena i likovna kultura te priroda i društvo. Udžbenik u potpunosti prati Kurikulum hrvatske nastave u inozemstvu.

Na predstavljanju su sudjelovali autorica Dijana Ančić, urednica mr.sc. Emica Calogjera Rogić i prof. Tonći Padovan ravnatelj Osnovne škole Blato i predsjednik Odbora općinskog vijeća općine Blato za međuopćinsku, međudržavnu i suradnju s iseljenicima. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su klapa Manina pod vodstvom prof. Dalije Gavranić koja djeluje pri Osnovnoj glazbenoj školi Blato i Barbara Ančić na klaviru.

Program je vodila Ivana Sardelić.

Dijana Ančić / Zaposlena je u OŠ Blato. Diplomirala je u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, odsjeku za Razrednu nastavu 1991. godine. Nakon pet godina u zvanju učitelja mentora, 2014. godine je promovirana u zvanje učitelja savjetnika.

Ima status voditelja dramske družine. Bila je dugogodišnja redateljica Dramske družine koja djeluje pri HGSU Petar Milat u Blatu. Kao redateljica te družine amatera postavila je desetak kazališnih komada. Jedan od značajnih projekata Kreativne radionice Pčelice koju vodi, a koja djeluje pri OŠ Blato je cjelovečernja predstava Čudnovate zgode šegrta Hlapića za koju je napisala scenarij i režirala je. Predstava je nastala u sklopu projekta „Hlapić 2013.“ u suradnji s Narodnom knjižnicom Blato i Plesnom školom Mila. Projekt je bio izabran među 10 najboljih u RH i predstavljen u Zagrebu na centralnoj proslavi u Kazalištu Trešnja.

Kao voditeljica UZ Konoba sa svojim je suradnicima ostvarila nekoliko projekata kao i zapažene rezultate na međužupanijskim i Državnim smotrama (Dubrovnik, Zadar,Poreč, Pula, Primošten,Opatija Zagreb): Rogač u prehrani i ljekovitost rogača, Narodna nošnja Blata na Korčuli, Sapun za uklanjanje mrlja, Kuhinjski sapun, Smilje ljekovito bilje te kao najznačajniji Stare igre i igračke Blata na Korčuli u sklopu kojega je izdana knjiga „Škatule batule ili u koga se strižu nožice“ kojoj je jedna od urednica.

Autorica je nastavnih listića Eureka i Ispita znanja Eureka za 1. razred OŠ, jedna od autorica integriranog priručnika za razrednu nastavu (početnica Pčelica) te autorica udžbenika za učenje hrvatskog jezika u inozemstvu „Hrvatski u srcu“.

Ponosna je UNICEFOVA čuvarica djetinjstva.

Smatra da je sretan čovjek onaj koji svoje znanje može, zna i želi podijeliti s drugima. Ona u tome uživa i to je čini sretnom jer biti učitelj za nju nije samo zanimanje već poziv!

Emica Calogjera Rogić / Zaposlena je u Školskoj knjizi od 2008. godine kao urednica za hrvatski jezik i strana izdanja. Godišnje uređuje od 20-25 novih naslova u izdanju Školske knjige. Bila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti u zagrebačkoj VII. gimnaziji, zatim u Hrvatskoj školi Bartol Kašić u Lyonu i Dijonu te lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu. Diplomirala je na odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Voli potragu za novim knjigama i ponosna je kolekcionarka slikovnica za djecu i odrasle.

alt

alt

alt

alt


Ispis