Gosti izlagači na Županijskoj smotri učeničkih zadruga Dubrovačko neretvanske županije su bili Udruga osoba s posebnim potrebama “Vincenca”, Blato i Liga za borbu protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet.

Prigodnim riječima na samom početku svima okupljenima obratila se Dijana Ančić, predsjednica Povjerenstva za pripremu i provedbu županijske smotre učeničkih zadruga koja je naglasila da je učeničko zadrugarstvo budućnost u kojem će naši učenici razvijati i njegovati radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo. Uz Dijanu Ančić okupljenima se obratio i ravnatelj Osnovne škole Blato prof. Tonći Padovan. U programu su također sudjelovali i učenici petih razreda Osnovne škole Blato sa recitacijaom pod mentorstvom nastavnice Dijane Joković i zbor “Cvrčak” pod vodstvom prof. Dalije Gavranić.

U Prosudbenom povjerenstvu koje je ocijenjivalo zadruge bile su: prof. Dubravka Cetinić, Diana Radaić, predsjednica Udruge Vincenca i prof. pedagogije Dalida Prižmić.

Priliku da se natječe na državnoj smotri Učeničkih zadruga dobila je UZ “Konoba” Osnovne škole Blato ,a UZ “Iz bajula” također ide na državnu smotru gdje će se predstavljati na županijskom stolu.

Nakon završetka smotre učenici i njihovi mentori imali su priliku razgledati Blato i čuti neke poznate i manje poznate priče o Blatu, ovogodišnjem domaćinu Županijske smotre učeničkih zadruga.

Učenička zadruga je dragovoljna, interesna, učenička organizacija, koja je član Učeničkog zadrugarstva Hrvatske pri Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

Učenici uključeni u Zadrugu, kroz različite skupine - sekcije, pod vodstvom učitelja mentora razvijaju svoje sklonosti, interese i sposobnosti te stječu, produbljuju i primjenjuju biološka, tehnička, gospodarska, društvena i srodna znanja iz područja važnih za cjelokupni proizvodni proces od njegovog planiranja do tržišnog i drugog vrednovanaj rezultata rada.

U Zadruzi se posebno razvijaju i njeguju radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo, stječu znanje i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanje baštine i pučkog stvaralaštva, učenici se profesionalno informiraju i usmjeravaju, te se stvaraju preduvjeti za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.

Kao takvo učeničko zadrugarstvo - duša je škole, čuvar tradicije i baštine od zaborava. Učeničke zadruge svoj rad prikazuju na smotrama, Županijskim ili Međužupanijskim,a najbolji među njima imaju priliku predstaviti svoj rad i projekte na Državnoj smotri Učeničkih zadruga.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt


Ispis