Dana 26. prosinca 2018. godine, na blagdan Svetog Stjepana održan je već tradicionalni Božićni prijam Načelnika Općine Blato na kojem su dodijeljena godišnja priznanja Općine Blato. Nakon uvodne blagdanske pjesme župnog zbora Svih Svetih, zajedničke molitve i blagoslova prisutnima se obratio načelnik općine Blato koji se osvrnuo na 2019. godinu te svima čestitao Božić te je ujedno čestitao i ovogodišnjim dobitnicima priznanja. Uz načelnika čestitkama se pridružila i predsjednica Općinskog vijeća općine Blato Marija Bačić.

U ovoj prigodi dodijeljena su priznanja Općine Blato iz područja športa, kulture te najuspješnijem privatnom iznajmljivaču u protekloj turističkoj sezoni.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja su:

- za područje sporta: DINO KAPOR, IVANA BIŠKO i TENISKO KLUB MOT BLATO

- za dugogodišnji rad u kulturi: PETRA SARDELIĆ, ANA ŠEPAROVIĆ, DRAGICA PRIŽMIĆ I VELJKO ŽUVELA

- najuspješnijem privatnom iznajmljivaču. OBITELJI ANTONIJE CETINIĆ LAUS

Za područje sporta, a na prijedlog Blatskog športskog kluba „Zmaj” dodjelilo se priznanje DINU KAPORU kao najuspješnijem sportašu u 2019. godini.

Dino Kapor rođen je 10. listopada 2001. godine i učenik je četvrtog razreda Srednje škole Blato, smjer računalni tehničar. Ove godine nastupao je na Državnom natjecanju iz atletike i krosa.

Na atletici je ekipno završio na 11. mjestu, a u disciplini skok u dalj završio je na 7. mjestu. Iz krosa ekipno je završio na 12. mjestu od 24 škole. Član je Šahovskog kluba Blato, Športske ribolovne udruge Pagar i Blatskog športskog kluba Zmaj u kojem je vratar juniorske i seniorske momčadi. Nedavno je postao trener vratara Zmaja u svim mlađim kategorijama.

Dino je kao učenik Srednje škole Blato primjeran u ponašanju i učenju te dokazuje da se uz puno odricanja može baviti sportom i biti dobar učenik.

Za područje sporta, a na prijedlog Športske ribolovne udruge Pagar dodjelilo se priznanje IVANI BIŠKO kao najuspješnijoj sportašici u 2019. godini.

Ivana Biško rođena je 20. srpnja 1976. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Blatu. U Zagrebu je završila PMF smjer fizika i kemija. Od 1999. godine radi kao profesor u Osnovnoj školi Blato i Srednjoj školi Blato. Aktivni je član Športske ribolovne udruge „Pagar” Blato, a od 2006. godine započinje natjecateljsku karijeru u sportskom ribolovu – štapom s obale. Od tada pa do danas, svake godine sudjeluje na svim razinama sportskog natjecanja gdje postiže zavidne rezultate.

U 2019. godini bila je zlatna na općinskom natjecanju i srebrna na županijskom natjecanju dok je na među županijskom natjecanju u Podgori ostvarila 13. mjesto i s time izborila pravo odlaska na državno natjecanje koje se održavalo u Zadru. Ivana je i na toj najvišoj razini natjecanja postigla izvrsni rezultat.

Za područje sporta, a na prijedlog Zajednice športskih udruga Općine Blato dodjelilo se priznanje TENISKOM KLUBU „MOT” BLATO kao najuspješnijem sportskom klubu u 2019. godini.

Teniski klub Mot osnovan je 14. travnja 2017. godine sa sjedištem u Blatu. Primarni cilj kluba je uključivanje djece i mladih u sport. Klub započinje sa radom u lipnju 2017. godine na dvije lokacije, u uvali Istruga i u Prigradici. Klub je učlanjen u Zajednicu športskih udruga Općine Blato, Županijski teniski savez i Hrvatski teniski savez.

Danas u klubu aktivno trenira oko 90 djece sa područja Blata, smokvice, Vela Luke i Korčule. Redovno kroz godinu provode klupske turnire n alokacijama diljem otoka. Domaćini su na županijskim turnirima te organiziraju Korčulansku tenisku ligu i amaterske turnire za trenere rekreativce.

U 2019. godini na razini dubrovačko – neretvanske županije ostvarili su zavidne rezultate i to u četiri kategorije: 4 zlatne medalje, 3 srebrne medalje i 1 brončanu medalju.

Na državnoj razini. Šest članova kluba se kvalificiralo za državnu završnicu u Savudriji te su na državnoj završnici Sportskih igara mladih osvojili 5. mjesto. Na turniru Hrvatskog teniskog saveza četiri člana kluba se plasiralo od 13. do 28. mjesta. Teniski klub, osim znanja iz područja tenisa, svoje aktivnosti usmjeruje na stvaranje privrženosti sportu i stvaranja zdravih navika koje žele da polaznici nose i primjenjuju kroz život. Priznanje je preuzeo predsjednik Teniskog kluba Mot Ivan Protić.

Za dugogodišnji rad u kulturi, a na prijedlog Hrvatske glazbene udruge Sveta Vincenca dodjelilo se priznanje PETRI SARDELIĆ.

Petra Sardelić rođena je 6. listopada 1991. godine u Veloj Luci kao prvo dijete u obitelji Nedjeljka i Mare rođene Žabica. Osnovnu i srednju školu – smjer trgovac završila je u Blatu kao i Osnovnu glazbenu školi za flautu. Još od školskih dana uključena je u rad više blatskih udruga i to u HGSU „Petar Milat”, Udrugu osoba s posebnim potrebama Vincenca Blato i u HGU Sveta Vincenca. Petra je svoj prvi nastup u HGU imala 2003. godine, u kojoj od tada pa sve do danas neprekidno djeluje. Petra Aktivno sudjeluje u životu Župe Svih Svetih u Blati, između ostalog i kao animator, za što se osposobljavala 2016. i 2017. u organizaciji Dubrovačke biskupije u Dubrovniku. Zaposlena je u Blatu 1902. d.d. kao prodavačica.

Za dugogodišnji rad u kulturi, a na priejdlog Narodne glazbe Blato dodjelilo se priznanje ANI ŠEPAROVIĆ.

Ana Šeparović rođena je 15. veljače 1994. godine u Dubrovniku. Osnovnu školu i Osnovnu glazbenu školu završila je u Blatu. 2008. godine upisuje Umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku, smjer klarinet u klasi profesora Željka Barača. Tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja sudjeluje na dva regionalna natjecanja učenika i studenata glazbe gdje osvaja dva puta po treću nagradu. Za vrijeme srednje škole i boravka u Dubrovniku svira sa Gradskom glazbom Dubrovnik i pjeva u školskom bendu Umjetničke škole Luka Sorkočević. Pjeva i u klapi učeničkog doma Paola di Rosa sa kojim je svake školske godine odlazila na regionalne i državne domijade.

Nakon srednje škole školovanje je nastavila na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer glazbena pedagogija gdje je trenutno studentica 4. godine.

Danas je aktivna članica ženske klape Kanela i župnog zbora mladih Stope, sa kojima je osvojila brojne nagrade i priznanja. Sudjeluje na humanitarnim i kulturnim događajima na otoku i šire. Članica je Društva Naša djeca Blato i Općinskog savjeta mladih.

Od 2004. godine članica je Narodne glazbe Blato, gdje volontira i podučava mlade glazbenike. Kao priznanje za svoj doprinos u kulturi 2017. godine dobila je diplomu hrvatskog sabora kulture. Od ove školske godine radi kao nastavnica solfeggia u Osnovnoj glazbenoj školi. Živi u Blatu, sa svojim zaručnikom i petogodišnjim sinom gdje želi nastaviti raditi i doprinositi kulturi i glazbenoj tradiciji našeg mjesta.

Za dugogodišnji rad u kulturi, a na prijedlog klape Kanela dodjelilo se priznanje DRAGICI PRIŽMIĆ.

Dragica Prižmić rođena je 11. listopada 1964. godine. Osnovnu školu i srednju frizersku školu završila je u struci gdje je ostala živjeti i raditi u struci. Kao mlada postaje članica zbora KUD-a Petar Milat pod vodstvom prof. Dinka Fia u kojem djeluje nekoliko godina. Kasnije, iz ljubavi prema izvornom klapkom pjevanju 1994. godine postaje članica uspješne i priznate ženske klape „Blajke” sa kojom dobiva brojna priznanja i nagrade. Sudjeluje na mnogobrojnim gostovanjima diljem Hrvatske i Europe te na nekoliko finalnih večeri Omiškog festivala. Sa klapom osvaja i nekoliko prvih mjesta na Festivalu klapa Dubrovačko neretvanske županije i Marko Polo festu. Posebno je zapažen nastup za Hrvatsku vojsku u Zagrebu na poziv Ministarstva obrane. Kroz klape Blajke i Kanela nekoliko je puta gostovala u emisijama Dobro jutro Hrvatska, Lijepom našom i dr.

U vremenu dok je pjevala u klapi Blajke imala je oko tridesetak nastupa godišnje. Snimili su dva CD-a.

Nakon prestanka djelovanja Blajki 2007. godine ostaje i dalje u klapskom svijetu i to kao članica klape Kanela u kojoj djeluje i danas. I sa ovom klapom osvaja nagrade i priznanja, sudjeluje u brojnim humanitarnim događanjima i festivalima u Hrvatskoj, ali i susjednim državama. Snimaju CD pod nazivom „Triba dušu vidit”.

Dragica Prižmić od samih početaka djelovanja u kulturi broji preko 800 nastupa što dokazuje njenu ljubav prema klapskom pjevanju i doprinosi promociji kulture i tradicije ovoga mjesta.

Za dugogodišnji rad u kulturi, a na prijedlog Viteškog udruženja Kumpanjija dodjelilo se priznanje VELJKU ŽUVELI.

Veljko Žuvela Pićulin rođen je 1949. godine u Blatu, oženjen je i otac dvoje djece. Po struci je VKV brodomonter, a od završetka škole učenika u privredi od 1967. radio je bez prestanka u Radežu do umirovljenja. Od 1971. godine član je Viteškog udruženja Kumpanjija Blato. Član je Lovačkog društva Jastreb (u mirovini), bivši član ULIPUK-a, bivši član Društva prijatelja kulturne baštine. Aktivni je član UPO Krulić već više od 50 godina te član Planinarskog društva Spivnik. Sudionik je Domovinskog rata i zbora Narodne garde.

Imao je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi vezanih za etnografiju i rukotvorine. Strastveni je sakupljač starina, filatelist i kolekcionar oružja. Kao umirovljenik svoje dane krati sa maslinarstvom, drvo rezbarstvom i kameno klesarstvom. Veljko Žuvela kao dugogodišnji član Viteškog udruženja Kumpanjija Blato, ali i drugih društava svojim je nesebičnim radom uvelike pridonio očuvanju blatske tradicij i promicanju kulturne baštine Blata.

Na prijedlog Turističke zajednice općine Blato dodijelio se priznanje OBITELJI ANTONIJE CETINIĆ LAUS kao najuspješnijem privatnom iznajmljivaču u 2019. godini.

Prema podacima eVisitor sustava, obitelj Antonije Cetinić Laus u sezoni 2019. ostvarila je popunjenost od 86 dana, sa ukupno 158 ostvarenih dolazaka i 1380 turističkih noćenja. Svoje apartmane imaju na Prišćapcu te raspolažu sa ukupno 16 kreveta.

Antonija Cetinić Laus živi u Blatu zajedno sa suprugom i obitlji. Njena obitelj je u svom dugogodišnjem angažmanu, točnije od 1999. godine sukladno Rješenju ureda za turizam, pa sve dodanas u kontinuitetu radila na stvaranju prepoznatljivog ambijenta obiteljskog smještaja, ulažući ne samo svoje slobodno vrijeme već i pokazujući maksimalni trud i predansot turizmu.

Spoj kvalitetnog smještaja, zanimljivih i inovativnih turističkih proizvoda, uz ljubaznost kao domaćina, dobitna su kombinacija za postizanje potpunog uspjeha i put do zadovoljnog gosta koji će se uvijek vraćati. Povezanost sa njihovim gostima traje već godinama. Međusobno povjerenje, druženje i ugodna obiteljska atmosfera najbolje govore o načinu prihvata i brizi za svakog pojedinog gosta.

alt

alt

alt

alt

alt

alt


Ispis