Dani Smiha
Blato            

1. susret 2000  |  2. susret 2001  |  3. susret 2002  |  4. susret 2003


More, ljeto, Blato , sve to....

 

linkovi:
 Hrvatsko društvo karikaturista 
 www.kistonline.com 

 

...Smijeh i humor. Humor i smijeh. Uzrok i posljedica. Posljedica i uzrok.
Humor izaziva smijeh, a smijeh opuštanje mišića i ugodu. Opušteni mišići i osjećaj ugode postojanja u vlastitom tijelu dovode do pojačanog lučenja serotonina i ostalih hipolatamičnih hormona srreće. U funkciju stupa onaj tanani, najmanje korišteni dio mozga koji smrtnici malo koriste pri uvjetnim refleksima koji su nam dani za preživljavanje. Humor je dakle jedini protuotrov za tragičnost ovozemaljskog trajanja. Oduvijek i posvuda.
Iako se svi ljudi ne smiju jednako zvonko i srčano, niti istim šalama i vicevima, u svim kulturama i civilizacijama postoji barem jedan lik koji svojom spretnošću ili nespretnošću, pameću ili glupošću u suočavanju s raznim životnim situacijama izaziva smijeh. U pravilu su to inteligentni, dobrodušni i dobronamjerni ljudi. Bez obzira zovu li se u vicevima ili šalama Bobi, Rudi, Ivo, Pero, Jožek, Ivek, Janez, Franc, Mika, Žika, Mujo, Haso, Ante, Frane, Jan, Jean, Jacques, Toni, Tona, Jack, Arjuna, Džeha, Ivanjuška, Fjodor, Fata, Jalža, Marica Hrdalo, teta Ikača, Goga Bjondina... svi su oni zapravo jedan te isti lik. Onaj kojem se smijemo i u društvu s kojim lakše podnosimo i razumijevamo prostor i vrijeme koji su nam rođenjem zadani.
A možda svi oni vuku korijene iz Blata na Korčuli gdje su smijeh i skerac način razmišljanja i obilježje pučke duhovnosti i vidljiva nijansa autentičnog blatskog mentaliteta...

(iz predgovora kataloga Silvija LUKS)

- NAGRAĐENI RADOVI 2003 -

Pučki festival humora

 "Dani smiha"

Međunarodna izložba karikature pod nazivom:

More, ljeto, Blato, sve to...

i aforizama

Smih je lik

NATJEČAJ ZA DANE SMIHA 2004.

 


1. susret 2000  |  2. susret 2001  |  3. susret 2002  |  4. susret 2003