Ova manifestacija organizirana je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koji se ove godine obilježava 35-u godinu zaredom u RH i na međunarodnoj razini.

alt

Uz zadanu temu Muzeji za održivo društvo obilježavanje prati i još jedna povezana tema, a to je Iseljavanje, povijesni pregled, posljedice i društveni aspekti.

Sam program uglavnom se održavava u prostorima etno kuće Barilo, ali i proširuje i van tih prostora koristeći staru povijesnu jezgru Blata sa svim povijesnim i turističkim znamenitostima (turističko edukativna tura u četvrtak 21.og.) kao oblik neformalnog muzeja na otvorenom pokazujući kako u današnjem vremenu treba razviti novi koncept doživljaja muzejskog prostora.

 

Od ove godine prvi put Blato sudjeluje u obilježavanju 35-e obljetnice Međunarodnog dana muzeja (International Museum Day) u Hrvatskoj. Ova manifestacija ima za cilj promicanje muzejske struke putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvješćivanja uloge muzeja kao institucija koje doprinose društvu i njegovu razvoju.

Društvena vidljivost i utjecaj Međunarodnog dana muzeja raste iz godine u godinu, tako da je primjerice u 2014. u njegovim događanjima sudjelovalo preko 35.000 muzeja u 145 zemalja.

Organizacija manifestacije vezuje se svake godine uz 18. svibnja, a prigodno osmišljeni projekti mogu trajati dan, vikend, cijeli tjedan ili više.

Temom Muzeji za održivo društvo, kojom se obilježava Međunarodni dan muzeja 2015., muzeji preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima.

Naša ideja prilikom osmišljavanja ovog programa bila je prvenstveno pokazati da trenutno nepostojanje muzeja u Blatu ne mora biti nužno nedostatak, već poticaj da koristeći vlastite i postojeće resurse, u ovom slučaju prostor etno kuće Barilo kao prostora koje odiše turističko-kulturnom ponudom i koje valorizira povijest Blata osmislimo dodatni segment naše ponude koja je dostupna kroz cijelu godinu.

To je napravljeno baš na način da su se povezali tri važne institucije (Blatski Fižuli, etno zbirka Barilo i Turistička zajednica općine Blato) koje sudjeluju u stvaranju iste jer upravo u tome leži i održivost ukupnog razvoja destinacije.

Tako su organizirani događaji izvan muzeja i preselio se muzej na ulicu, park, odnosno otvoreni prostor.

 

Sama manifestacija je međunarodnog karaktera i na razini RH odvija se pod pokroviteljstvom MDC-a, odnosno Muzejsko dokumentacijskog centra.

Muzejski dokumentacijski centar javna je ustanova osnovana 1955. godine kao dokumentacijska, informacijska i komunikacijska točka hrvatske mreže muzeja.

Putem svoje osnovne djelatnosti - dokumentacijske, informacijske, savjetodavne, muzeološke, istraživačke, obrazovne, izdavačke, knjižnične i izložbene - MDC sudjeluje u razvoju hrvatske i svjetske muzejske zajednice.

MDC je središnja točka hrvatske muzejske zajednice, koordinator sustava (mreže) muzeja i mjesto promidžbe hrvatskih muzeja u zemlji i inozemstvu.

Na međunarodnoj razini odvija se pod pokroviteljstvom ICOM-a (International Council of Museums) čiji logo imate prilike vidjeti na našim plakatima i letcima, dok je ovaj logotip grane i ruke službeni motiv ICOM-a za Međunarodni dan muzeja, čime je i naša manifestacija osigurala međunarodnu prepoznatljivost.

ICOM je organizacija/udruga muzejskih stručnjaka osnovana 1946. godine. Danas čine jedinstvenu globalnu mrežu sa više od 32,000 članova i muzejskih stručnjaka koji sačinjavaju svjetsku muzejsku zajednicu.

Program koji se ovaj tjedan odvija u Blatu predstavljen je i u Zagrebu na konferenciji za novinare povodom obilježavanja 35. Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj u organizaciji MDC-a Konferencija za novinare povodom Međunarodnog dana muzeja - poziv

alt


Ispis