Njezini mještani, a napose njezine sestre Kćeri Milosrđa proslavile su ovu obljetnicu u njezinu svetištu.
Najprije je u župi don Nikola Berišić, župnik, slavio svetu misu za prvog pokojnog predsjednika dr. Franju Tuđmana, koji je preminuo na današnji dan prije 13. godina. U duhu domoljublja i zahvalnosti uputili smo se u svetiše naše Blaženice gdje je don Nikola služio svetu misu, a potom je uslijedio prigodni program Sretan ti 120. rođendan.
Učenici Osnovne škole Blato imali su prigode prethodno natjecat se na kvizu iz znanja o Blaženici, a kojeg je organizirala s. Danijela Škoro, njihova vjeroučiteljica. Sudjelovalo je 7 parova, od kojih su izabrana tri najuspješnija. Finalna večer natjecanja održana je 10. prosinca 2012. u samostanskoj dovrani u Blatu. Finalisti su bili Adela Žuvela i Julija Žanetić, Ivana Šeparović i Maria Žanetić, Ivan Mašković i Mihaela Šepaorvić. Natjecanje je bilo osmišljeno na kreativan način. Voditelji programa bili su Duje Runje i Ivana Cetinić, u ulozi biskupa Josipa Marčelića i „lijepe Mare“. Oni su natjecatelje vodili i upućivali u igru asocijacija, igru detekcije, bušenje balona, paljenje svjećica, ples i u borbu za sjedalicu… a uza sve to djeca su trebala pokazati i svoje znanje. Kviz je motrio žiri čiji su članovi bili s. Silvana Milan, samostanska predstojnica, don Nikola Berišić i Tonći Padovan, ravnatelj Osnovne škole Blato. Bodove su upisivali predškolci iz vrtića Marija Petković zajedno sa svojim odgajateljicama. Na početku programa također nas je pozdravio svojom pjesmom i župni zbor mladih.
Sve je bilo praćeno toplom prisutnošću naših župljana i gostiju. Sretna lica, koja smo mogli vidjeti po završetku programa, odraz su zadovoljstva i radosti. Napose su sretna bila mnogobrojna djeca koja su ovu večer doživjela upravo kao rođendansku proslavu. Nitko nije otišao kući a da nije kušao i ukusnu rođendansku tortu i napio se toplog čaja kojeg su nam priredile naše časne sestre.
Bogu hvala na lijepome danu i svima koji su sudjelovali na bilo koji način u ovoj proslavi. Neka nas sve štiti i čuva naša Blaženica, a osobito one koji se utječu njezinu zagovoru i potrebni su pomoći s neba.

Tekst: s. Danijela Škoro

Galerija fotografija

alt


Ispis