U povodu 23. travnja Dana oslobođenja Blata izaslanstvo Općine Blato položilo je vijenac, zapalilo svijeće i odalo počast svim žrtvama fašističkog terora. Program obilježavanja 23. travnja nastavilo se primanjem koje se održalo u 12.00 održati u uredu načelnika Općine Blato prof. Ive Gavranića za članove Izvršnog odbora Saveza Antifašističkih boraca Blato.

23travanj

U povodu 23. travnja i 60. godišnjice oslobođenja Blata, u petak je u mjesnom groblju održana komemoracija i polaganje vijenaca na veliki spomen križ i spomen obilježje poginulim i palim Blaćanima. Tim povodom se, u nazočnosti brojnih mještana i članova Narodne glazbe Blato, predsjednik blatskog SAB-a Anđelko Šimunović prigodnim riječima prisjetio svih palih, poginulih i umrlih u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu, a koji su položili svoje živote za današnju domovinu. (govor prenosimo u cjelosti): 
- Dvadeset i trećeg travnja 1944. godine jedinice slavne 26. Dalmatinske divizije oslobodile su naše mjesto. Danas, 23. travnja 2004. godine, navršava se 60 godina od tog povijesnog dana. Danas smo ovdje, kao i svake godine, da im odamo zasluženu počast, svim poginulim, svim živim i umrlim borcima koji su dali veliki doprinos Antifašističkom ratu i pobjedi nad okupatorom i domaćim izdajnicima. Žrtvovali su svoje živote za naše bolje sutra, svrstali su se u antifašističku koaliciju svijeta i dali najveći doprinos pobjedi nad fašističkim silama. U toj borbi, od 1941. do 1945. godine Blato je u NOB-u učestvovalo sa 1700 aktivnih boraca, a na bojištima ih je 353 položilo svoje živote. Taj istiniti podatak ukazuje koliko je naš doprinos bio velik. Na osnovu naše slavne prošlosti, doprinosa kojeg smo dali u zajedničkoj borbi sa ostalim narodima, prisiljen sam reći još nekoliko riječi. 
HRVATSKA NA TEMELJIMA ANTIFAŠIZMA !
Hrvatska je nastala na temeljima antifašističke borbe u kojoj su hrvatski rodoljubi-antifašisti dali svoj doprinos za stvaranje demokratske i neovisne Hrvatske države u prijelomnim trenucima europske povijesti. Danas, kada govorimo o hrvatskom uključivanju u europske integracije i postavljanju europskih standarda, često zaboravljamo da je Hrvatska, već tada, početkom 40-tih godina prošlog stoljeća bila dio te Europe, kao neraskidivi dio naprednog antifašističkog pokreta – kao njezina prirodna sastavnica.
U vrijeme kada je dio europskih država bio zacrnjen mračnom ideologijom fašizma, hrvatski narod pripadao je onim snagama koje su se snažno oduprile ideologiji zla i mržnje. Bili su to dovoljni razlozi da Hrvatska danas pred svijetom može stajati ponosno i bez srama. 
Ovo je i obveza prema sadašnjosti – da se u Europi i u svijetu jasno čuje istina koju iznosimo o antifašističkoj borbi i vrlo značajnom udjelu Hrvatske u njoj. Želimo da ta istina afirmira našu zemlju kao istaknutog sudionika demokatskih struja II. Svjetskog rata koje su Europi donijele mir zahvaljujući ulozi hrvatskog partizanskog pokreta u kome su, uz Hrvate, bili i pripadnici drugih naroda i nacionalnih manjina.
PROŠLOST NAŠA JE BUDUĆNOST !
Antifašizam je temelj na kojem se grade moderne države. Taj temelj je u Hrvatskoj čvrst i trajan zahvaljujući ljudima koji su stvarali jedinice NOV-e, tj. osnivačima i sudionicima (odredi, brigade, korpusi i snažne partizanske vojske), i zahvaljujući mnogim znanim i neznanim ljudima zbog kojih se mi danas možemo ponositi svojom poviješću i uživati u blagodatima slobode, ravnopravnosti i razumijevanja, u ozračju humanističkog dosega naprednog svijeta. Sve ono što je nastalo izvan okvira antifašističkog pokreta u hrvatskoj prošlosti, zanemarivo je. Ipak, i to je bilo dovoljno nedobronamjernicima i subjektivnim piscima povijesti da na cjelokupnu hrvatsku povijest nalijepe crne etikete. Nepravedno i neopravdano, ali ne i bez štetnih posljedica.
NAŠA TRAJNA OBAVEZA – PREMA NJIMA !
Vama, koji ste položili živote u oslobađanju našeg mjesta, obećavamo da ćemo prenositi na generacije vaše patnje i žrtvu koju ste dali u istjerivanju okupatora iz naše zemlje, i koji ste znali gdje Vam je mjesto u borbi protiv fašizma. Vi, koji ste se u cvijetu mladosti odazvali pozivu borbi protiv okupatora i u četverogodišnjem ratu izišli kao pobjednici. 
Vama, koji ste dali svoje živote u borbi za naše mjesto, vječna Vam HVALA ! Svake godine, na ovaj dan, sjećamo se Vas i Vaše žrtve. Sjećamo se i svih Vas, poginulih Blaćana koji ste svoje živote ostavili na Sutjesci, Neretvi, Zelengori, Kninu, Trstu i ostalim bojištima, a za čije grobove neznamo. Vaši grobovi su bojišta ili zajedničke kosturnice. Za sve što ste dali, i Vama velika HVALA ! Iako ste bili nacionalno opredijeljeni, domoljubi i vjernici, nažalost, za Vas nema mise zadušnice. Stoga se i na ovome mjestu pitamo, gdje je poštovanje prema Vama i vašoj mladosti, i zar ste Vi krivci što ste potukli Nacifašizam ???
Hvala svim borcima koji su umrli poslije rata, hvala svim živim borcima koji su još među nama. Danas, svi zajedno, odajmo počast i poginulim borcima Domovinskog rata koji su dali svoje živote u obrani Hrvatske.
Borcima poginulim u borbi za naše mjesto Blato. 
Tristopedesettrojici poginulih Blaćana. 
Umrlim borcima NOR-a.
Poginulim u Domovinskom ratu,
VELIKA VAM HVALA I SLAVA !!!

Dinko OREB 


Ispis